Alt Text Nedir?

Günümüzde, Google'ın SERP'lerinin yaklaşık %19'u görsellerden oluşuyor. Bu, en iyi SEO çabalarınıza rağmen yine de başka bir organik trafik kaynağını, yani web sitenizin görsellerini kaçırabileceğiniz anlamına gelir. Görsel alt text (alternatif metin) kullanarak, görsellerinizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması ve daha fazla trafik çekmesi için etkili bir strateji oluşturabilirsiniz. Bu yazıda, alt text nedir? ve nasıl yazılır? konusunda pratik ipuçları ve stratejileri ele alacağız.

Alternatif Metin (Alt Text) Nedir?

Alt Text (alternatif metin), bir görselin web sayfasındaki görünümünü veya işlevini açıklar. Görme engelli kullanıcılar için ekran okuyucular tarafından sesli olarak okunur. Yüklenemediğinde, görselin yerine görüntülenir ve arama motorları tarafından dizine eklenerek görsel içeriğin anlaşılmasına katkı sağlar. Bu açıklamalar genellikle HTML kodu içinde veya bir içerik yönetim sistemi tarafından sağlanan uygun alanda yer alır.

SEO yapsanız da, yapmasanız da görsellerinize alt text eklemek, ziyaretçileriniz için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

Alt Textler Neden Önemlidir?

Web sitenizdeki resimler için alternatif metin eklemek, sadece mükemmel bir uygulama olmanın ötesinde, ziyaretçilere farklı özelliklere sahip ziyaretçiler için etkili bir hizmet sunma amacını taşır. Alt text özellikleri, ekran okuyucu kullanan, görme bozukluğu olan, az gören, farklı öğrenme yeteneklerine sahip veya çevrimiçi resimleri göremeyen kişilerin, sayfadaki resimlerle ilgili bilgileri okumasına yardımcı olur.

Görsellere alt text eklemek üç nedenden dolayı önemlidir: erişilebilirlik, kullanıcı deneyimi ve görsel trafiği. Bu nedenleri anlamak, tüm görselleriniz için etkili alt text yazmanıza yardımcı olacaktır.

Ulaşılabilirlik

İlk olarak, işitsel ve görsel içeriğe dair açıklayıcı metin alternatifleri, özellikle ekran okuyucuları kullanan görme engelli bireylerin dahil olduğu herkesin paylaşılan içerikten faydalanabilmesini sağlar. Bir görselin açıklaması olmaması, bu teknolojiyi kullanan biri için bilgilerin anlaşılamamasına ve bazen zayıf bir marka algısına neden olabilir.

Örneğin, bir web sayfasında içindekiler tablosuna bağlantı veren bir yukarı ok resmi olduğunu düşünelim. Metin eşdeğeri "İçindekiler tablosuna git" olabilir. Bu, ekran okuyucusu veya başka bir yardımcı teknolojiye sahip bir kullanıcının, görseli görmeden amacını anlamasına olanak tanır.

Alt text, görsel yeteneklere bakılmaksızın tüm kullanıcılar için görsel içeriğin erişilebilir olmasına katkıda bulunarak, kullanıcı deneyimini zenginleştiren bir unsurdur.

Görsel SEO

Alternatif metnin önemli bir yönü de görsellerinizi Google Görseller veya görsel paketlerde öne çıkarmaktır. Resim paketleri, SERP'deki (arama motoru sonuç sayfası) organik konumda görünen yatay resim bağlantıları sırasıyla özel sonuçlardır.

Her iki arama sonucu türündeki görseller, organik ziyaretçi çekmenin etkili bir yoludur. Bu, binlerce ziyaretçinin gelmesine neden olabilir.

Erişilebilirlik, alt text eklemenin birincil nedeni olsa da, arama motorlarına bağlam ipuçları sağlamak da ikinci sırada gelir. Görsel arama için optimizasyon yaparken, kullanıcılar metin tabanlı sorgular girdiğinde görsellerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaya öncelik vermelisiniz.

Bunu yapmak için görsel SEO'nun en iyi uygulamalarını izleyin:

  • Modern dosya formatları

  • Alternatif metin

  • İlgili dosya adları

  • Şema işaretlemesi

Kullanıcı Deneyimi

Alt text, erişilebilirliği artırır ve tüm kullanıcılara daha etkili bir kullanıcı deneyimi sunar. Örneğin, ziyaretçinin düşük bant genişliğine sahip olduğunu ve bu nedenle resimlerin yüklenmediğini düşünelim. Yalnızca bozuk bağlantı simgesini görmek yerine, alt text aracılığıyla görselin içeriğini anlamak mümkün olacaktır.

Sitenizdeki bir kullanıcı, örneğin soldaki görseli görebilir. Ancak herhangi bir nedenden dolayı bunu göremiyorlarsa, sağdaki alternatif metni duyar veya görürler. Bu durum, alt text olmadığı duruma kıyasla daha üst düzey bir kullanıcı deneyimi sunmaya yardımcı olacaktır.

Alt Text Nasıl Yazılır?

Anahtar Kelime Ekleyin

Alt textinize ilgili anahtar kelimeler eklemek, görsellerinizin Google Görsel Sonuçlarında daha iyi sıralanmasına katkıda bulunabilir. Alt texte hangi anahtar kelimelerin dahil edileceğini anlamak için bazı anahtar kelime araştırmaları yapmanız gerekir.  Semrush'un Anahtar Kelime Sihirbazı Aracı ile anahtar kelime araştırması yapmayı deneyebilirsiniz.

Açıklayıcı Bir Alt Text Yazın

Alt text, görselin amacını mümkün olan en kısa şekilde açıklayan açıklamadır. Görüntüyle ilgili önemli olan bağlama bağlıdır. Bu nedenle, alt text yazarken çevresel içeriği ve hedef kitleyi göz önünde bulundurmak da önemlidir.

Örneğin, aşağıdaki fotoğrafı düşünebiliriz. "Alışveriş yapan bir kadın" alt texti, birçok bağlamda uygun olabilir. Ancak moda ile ilgili bir blog yazısında, kadının ne giydiğinin ve hangi moda türüne uygun giyindiğine dair ayrıntılı bir açıklama gerekebilir. Bu örnek bize alt textin bağlamına uygun olması gerektiğini açıklar.

Doğru Türdeki Görsellere Alt Text Ekleyin

Aşağıdaki örneğimiz gibi, tamamen dekoratif görseller için alt text yazmamalısınız. Bu açıklamalar, yararlı bir bağlam eklemek yerine, görme bozukluğu olan kullanıcılar için dikkatin dağılmasına ve kafa karışıklığına neden olacağından, alt text eklemek yerine boş bir alt text yazabilirsiniz.

<img src="dekoratif-resim-başlığı.jpg" alt="">

Bu, ekran okuyucularına görüntüyü görmezden gelmelerini söyler.

Alt niteliğini tamamen dışarıda bırakırsanız (aşağıdaki gibi), yardımcı teknolojiler bunun yerine görüntü dosyasının adını okuyabilir, bu da kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır.

<img src="dekoratif-resim-başlığı.jpg">

Alt Text Örnekleri

Örnek 1

Yukarıdaki görsel için en uygun alt text şöyle olabilir: Modeller, yan yana poz veriyorlar.

Cinsiyet, yaş ve ırk hakkında bilgi eklemek bu görselin bağlamına yardımcı olmayabilir. Bu unsurlar dikkate alınabilir ancak varsayımlarda bulunmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Örnek 2

Bu görsel için ise alt textinizin ormanda yetişkin bir geyik yazmak yeterli olacaktır. Sadece bir geyik olduğunu belirtmemiz SEO açısından kötü bir alt text olacaktır.

Örnek 3

Bu pankek görseli için ise, ''şurup bir pankek yığınının üzerine dökülüyor'' diyebiliriz, yine aynı şekilde sadece bir pankek yazmamız SEO açısından kötü bir alt text tercihidir.

Sonuç itibariyle, alt text özelliği, hem SEO hem de erişilebilirlik açısından gerçekten önemlidir; bu nedenle bu unsuru hiçbir durumda ihmal etmemelisiniz.

Alt textler mükemmel bir şekilde yazmak zor ve zaman alıcı olabilir. Bu yazıdaki açıklamalar ve örnekler, umuyoruz ki size bu konuda size yardımcı olur.

Eğer optimize edilmesi gereken yüzlerce veya binlerce alternatif metniniz varsa, Image SEO Optimizer isimli WordPress eklentisine mutlaka göz atın. Bu eklenti, size saatler kazandırabilir!

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.