Tarama Bütçesi Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir?

Tarama Bütçesi, Google gibi arama motorlarının belirli bir zaman aralığında tarayacağı (keşfedeceği) web sitenizdeki URL sayısıdır.
Dünyada milyarlarca web sayfası var ve arama motorlarının kaynakları sınırlıdır. Çünkü herbiri bir enerji tüketimi gerçekleştirmektedir! Her gün her siteyi, her web sayfasını kontrol edemezler. Bu yüzden, neyi ve ne zaman tarayacaklarına öncelik vermeleri gerekmektedir.
Arama motorlarının bunu nasıl yaptıklarını incelemeden önce, bunun sitenizin SEO‘su açısından neden önemli olduğunu tartışmamız gerekiyor.
SEO İçin Tarama Bütçesi Neden Önemlidir?
Google ve diğer arama motoru botları bir web sayfasını doğru tarayamazsa dizine ekleyemez. Dizine ekleyemezse sıralamaya giremez. Sıralamaya giremez ise o web sayfası organik trafik getiremez. Bu da aslında SEO performansına doğrudan kritik bir sorun oluşturur.
Dolayısıyla tarama bütçesi SEO çalışmaları için kritik bir öneme sahiptir. Eğer ki web sayfalarınız tarama bütçesini aşarsa, dizine eklenmeyen sayfalarınızın sayısında artış olacaktır!
Sitelerin büyük çoğunluğunun tarama bütçesi konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Web sitenizin küçük bir blog sitesi veya kurumsal bir web sitesi ise; genellikle tarama bütçesini aşmamaktadır. Ancak büyük web siteleri veya orta ölçekli e-ticaret siteleri için tarama bütçesi kritik bir öneme sahiptir.
Google ve diğer arama motoru botları sayfaları tarama konusunda iyi bir deneyim sunmaktadır. Bu deneyimin arkasında yatan ise algoritmalar yer almaktadır. Algoritmalar hangi sayfalarınızın ne zaman ve nasıl bir tarayıcı ile taranması gerektiğini belirler.
Tarama bütçesinde dikkat etmeniz gereken birkaç durum vardır:
- Daha büyük bir siteniz varsa: 10.000’den fazla sayfaya sahip bir web siteniz (örneğin bir e-ticaret sitesi) varsa, Google hepsini bulmakta zorluk çekecektir.
- Çok sayıda sayfa: Sitenize yakın zamanda yüzlerce sayfadan oluşan yeni bir bölüm eklediyseniz, hepsinin hızla dizine eklenmesini sağlayacak tarama bütçesine sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz.
- Çok sayıda yönlendirme: Çok sayıda gereksiz yönlendirme ve yönlendirme zinciri tarama bütçenizi tüketir.
Tarama Bütçesi Neden İhmal Ediliyor?
Çoğu SEO uzmanından veya blog içeriğinden “tarama bütçesi” terimini duymuşsunuzdur. Ancak bu terimi kullanların da %90’ı tarama bütçesini anlamadan anlatıyor. Bir Google tarayıcısı olduğunuzu hayal edin…
İşte size bir soru:
Yeni ve güncel içerik bulmak için tüm interneti dolaşma görevi size verilse ne olurdu?
İşiniz bir gün içinde tüm web sitelerinin ve ilgili sayfalarının bir listesini yapmaktır.
Peki nasıl yapacaksın?
1.Seçenek
Bir sonraki web sitesine geçmeden önce web sitesinin her sayfasını tararsınız.
2.Seçenek
Bir sonrakine geçmeden önce bir web sitesini taramak için bir zaman dilimi ayırırsınız.
Peki, sen ne yapardın?
İlk seçeneği tercih ettiğiniz zaman, internetin tamamını tarayamayabilirsiniz. 2. seçenek ile tüm web sitelerini tarayabilirsiniz ancak her web sitesinin tüm sayfalarını tarayabilmek pek de mümkün gözükmüyor.
O halde, sanırım 2. seçeneğini seçeceksiniz.
Google da tam olarak bunu yapıyor! Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın bile kaynakları ve zamanı sınırlıdır. Google’ın sınırlı olan tarama kaynaklarını etkili bir şekilde kullanarak sitenizin SEO performansını artırabilirsiniz!
[seo_google_ads_form]Google Tarama Bütçesini Nasıl Belirler?
Google tarama bütçesini belirlerken aşağıdaki 2 metriği dikkate alır:
- Tarama İsteği
- Tarama Kapasitesi Sınırı
Tarama Talebi
Tarama talebi, Google’ın algılanan öneme göre sitenizi ne sıklıkta taradığıdır. Sitenizin tarama talebini etkileyen üç faktör vardır:
Keşfedilen Sayfalar:
Google genellikle sitenizde keşfettiği sayfaların tamamını veya çoğunu taramaya çalışır. Tabii, taramaya izin verildiği sürece…
Google’ın taramasını istediğiniz sayfaları/içerikleri belirttiğini takdirde yinelenen sayfaları ve kaldırdığınız sayfaları taramaya çalışır. Örneğin robots.txt dosyanız (daha sonra buna değineceğiz) veya 404/410 HTTP durum kodları aracılığıyla…
Popülerlik
Google genellikle kaliteli backlinke (geri bağlantıya) sahip olan ve tarama söz konusu olduğunda daha fazla trafik çeken sayfalara öncelik verir. Bu, Google’ın algoritmasına web sitenizin önemli olduğunu hem de daha sık taranmaya değer olduğunu işaret edebilir.
Güncellik
Arama motorları, herhangi bir değişikliği yakalamak için içeriği yeterince sık taramayı hedefler. Ancak içeriğiniz zaman içinde çok fazla değişmezse, Google onu daha az sıklıkta taramaya başlayabilir.
Örneğin, Google genellikle haber sitelerini çok fazla tarar çünkü bunlar genellikle günde birkaç kez yeni içerik yayınlar. Bu durumda, web sitesinin yüksek tarama talebi bulunmaktadır.
Tarama Kapasitesi Sınırı
Tarama kapasitesi sınırı, Google botlarının çok fazla istekle web sitenizi yavaşlatmasını ve bunun da performans sorunlarına yol açmasını önler.
Öncelikle sitenizin genel sağlığı ve Google’ın kendi tarama sınırlarından etkilenir. Bu yazının başında da belirttiğimiz gibi Google’ın kaynakları sınırlıdır ve bunu en etkili şekilde kullanmayı amaçlar.
Tarama Bütçesi Nasıl Hesaplanır?
Aslında hiçbir web sitesi için net bir tarama bütçesi yoktur. Ancak Google Search Console aracı Google’ın web sitenizi nasıl taradığı hakkında çeşitli metrikler sağlar.
Google Search Console aracı, tarama ile ilgili sorunları ve zaman içinde tarama davranışında meydana gelen büyük değişiklikleri bizlerle paylaşır.
Bu, tarama bütçenizi etkileyen ve düzeltebileceğiniz sorunlar olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Peki tarama bütçesi nasıl hesaplanır ve nasıl kontrol edebiliriz?
Öncelikle Search Console’ın sahipliği doğrulanmış olmalıdır.
Search Console aracını açtıktan sonra sol tarafta bulunan “Ayarlar” sekmesine tıklayın.
“Ayarlar” sekmesinde sağ tarafta açılan “Tarama” alanına gelin ve “Tarama İstatistikleri” alanındaki “Raporu Aç” butonuna tıklayın.
En üstte, Google’ın son 90 gün içinde sitenize yaptığı tarama isteklerinin bir grafiği yer almaktadır.
- Toplam tarama isteği : Google’ın son 90 günde yaptığı tarama isteği sayısı
- Toplam indirme boyutu : Google tarayıcılarının belirli bir süre içinde web sitenize erişirken indirdiği toplam veri miktarı
- Ortalama yanıt süresi : Web sitenizin sunucusunun tarayıcıdan gelen bir isteğe yanıt vermesinin ortalama süresi (milisaniye cinsinden)
Tarama Bütçesi İstatistiklerinin Metrikleri
Raporun bu bölümü tarama istekleri hakkında bilgi sağlar ve bunları aşağıdakilere göre gruplandırır:
- Yanıt: (örneğin, “Tamam (200)” veya “Bulunamadı (404)”
- URL dosya türü: (örneğin, HTML veya resim)
- İsteğin amacı: (Yeni bir sayfa için “Keşif” veya mevcut bir sayfa için “Yenileme”)
- Googlebot türü: (örneğin akıllı telefon veya masaüstü)
Tarama Bütçesi Optimizasyonu için 7 İpucu
1. Sitenizin Hızını İyileştirin
Sitenizin hızını iyileştirmek, Google’ın sitenizi daha hızlı taramasına yardımcı olabilir. Bu da sitenizin tarama bütçesinin daha iyi kullanılmasına yol açabilir. Ayrıca, kullanıcı deneyimi (UX) ve SEO için de iyidir.
2. Stratejik Dahili Bağlantıları Kullanın
Etkili bir dahili bağlantı yapısı, arama motoru tarayıcılarının içeriğinizi bulmasını ve anlamasını kolaylaştırır. Bu da tarama bütçenizi daha verimli kullanmanızı ve sıralama potansiyelinizi artırmanızı sağlayacaktır.
Web sitenizi bir hiyerarşi veya bir ağaç olarak hayal edin, anasayfa en üstte. Daha sonra farklı kategorilere ve alt kategorilere ayrılıyor.
3. Site Haritanızı Güncel Tutun
Güncel bir XML site haritasına sahip olmak , Google’ı en önemli sayfalarınıza yönlendirmenin bir başka yoludur. Yeni sayfalar eklediğinizde site haritanızı güncellemek, taranma olasılığını artırabilir (ancak bu garanti değildir).
4. Arama Motorlarının Taramasını İstemediğiniz URL’leri Engelleyin
Özellikle de e-ticaret sitelerinde karşılaştığımız en bilindik sorunlardan birisi de hiçbir fayda sağlamayan URL’lerin taranmasıdır. Kullanıcıya fayda sağlamayan ve organik trafik getirisi olmayan sayfalar, Google gibi arama motoru botları tarafından taranmamalıdır.
Bu sayfalara örnek vermek gerekirse;
- Şifremi Unuttum
- Hesabım
- Kargo Takibi
- Favorilerim
- Giriş Yap
- Kayıt Ol
- vb.
5. Gereksiz Yönlendirmeleri Kaldırın
Sitenizde yer alan 301, 302, 307 yönlendirmeleri veya benzer HTTP durum kodları gereksiz ise kaldırmalısınız. Çünkü, yönlendirmeler kullanıcıları (ve botları) bir URL’den diğerine götürür. Ve sayfa yükleme sürelerini yavaşlatabilir ve tarama bütçesini boşa harcayacaktır.
6. Kırık Bağlantıları Düzeltin
Kırık bağlantılar kullanıcıya 404 hatası (sayfa bulunamadı) verir. Bu durum kullanıcı deneyimini ve SEO performansını önemli derecede etkiler. Çünkü burada siz sitenizi ziyaret eden bir kişi yanlış veya çalışmayan bir sayfaya yönlendirmiş olursunuz.
Ancak, bu noktada karıştırılan bir durum var! Çünkü var olmayan, çalışmayan sayfalar genellikle 404 durum kodu döndürmelidir. Yani kendinize özel bir 404 sayfası tasarlamanız oldukça önemlidir!
7. Yinelenen İçeriği Kaldırın!
Kopya içerik sorunları tarama bütçesi optimizasyonunda oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Google, kullanıcılarına benzersiz içerik sunmak için tasarlanmıştır. Bu yüzden internetteki veya web sitenizdeki içeriklerden çok daha özgün içerik oluşturmaya odaklanın. Ayrıca, bu içerikler kullanıcıya fayda sağlamalı ve kullanıcıların arama amacına uygun olarak oluşturulalıdır. Aksi takdirde sitenizin SEO performansı ve tarama bütçesi olumsuz olarak etkilenir.