Dijital Pazarlama

KPI Nedir?

KPI nedir? Ve neden önemlidir? sorularını Orbita olarak cevaplandırdık. Daha fazlasını öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.

KPI, ”Key performance indicator” kelimelerinin kısaltması olan ingilizce bir dijital pazarlama terimidir. Dilimize anahtar performans göstergesi olarak geçmiştir.
KPI (Anahtar Performans Göstergeleri), şirketlerin mevcut durumlarını değerlendirerek gelecekteki hedeflerini belirlemelerine yardımcı olan etkili bir yönetimdir. Şirketler, belirledikleri misyon ve vizyonları doğrultusunda KPI’ları kullanarak hedeflerine ulaşma çabasına girerler. KPI’ları aktif bir şekilde takip ederek, bir organizasyonun, güçlü ve zayıf noktalarını belirleyebilir, veri odaklı kararlar alabilir ve performanslarını optimize etmek için stratejik adımlar atabilirsiniz.

Basit bir ifadeyle, anahtar performans göstergeleri, ulaşmaya çalıştığınız bir hedefi temsil eder. Basitleştirmek adına şu örneğe bakalım: Bir portakal tezgahınız var ve bu ay karlı olabilmek için 1,000 portakal satmanız gerekiyor.

Bu durumda belirlediğiniz KPI bu ay 1,000 portakal satmak olabilir.  İster tüm portakalı ilk üç günde satın, ister haftada 250 portakal satışı yapın, bu fark etmeksizin KPI’ınız 1.000 satışa ulaşmak olur. Mart’ın ikinci haftasında olduğunuzda ve 550 portakal sattığınızda, KPI’nıza bakarak hedefinize ulaşma yolunda olduğunuzu anlayabilmiş olursunuz.

KPI Anlamı ve Metrik Anlamı

Temel performans göstergeleri ve ölçümleri birbiriyle ilişkili olsa da aynı değildir.

  • KPI’lar, stratejik iş sonuçlarınız üzerinde en fazla etkiyi yaratmak için izlemeniz gereken temel hedeflerdir. KPI’lar stratejinizi destekler ve ekiplerinizin önemli olana odaklanmasına yardımcı olur. Temel performans göstergelerine örnek olarak “aylık hedeflenen yeni müşteriler” diyebiliriz.
  • Metrikler, KPI’larınızı destekleyen günlük iş etkinliklerinin başarısını ölçer. Sonuçlarınızı etkilemelerine rağmen pek kritik bir öneme sahip değildir. Buna dair bazı örnekler arasında “aylık mağaza ziyaretleri” veya “teknik inceleme indirmeleri” yer alır.

KPI Nedir ve Neden Önemlidir?

KPI’lar, ekiplerinizin organizasyonun genel hedeflerine etkin bir şekilde katkı sağlamasını sağlamanın önemli bir yöntemidir. İşte anahtar performans göstergelerinin neden önemli olduğuna dair bazı temel nedenler:

  1. Takım Uyumunu Sağlamak: Proje başarısını veya çalışan performansını değerlendirirken KPI’lar, takımların aynı hedefe doğru ilerlemesini sağlamaktadır.
  2. Organizasyon Sağlığını Değerlendirmek: Anahtar performans göstergeleri, organizasyonunuzun sağlığını risk faktörlerinden finansal göstergelere kadar çeşitli açılardan objektif bir şekilde değerlendirmenizi sağlar.
  3. Uyarlamalar Yapmak: KPI’lar, başarı ve başarısızlıkları açıkça göstererek işlerinizi geliştirmeniz için rehberlik eder; işe yarayanları artırırken, işe yaramayanları azaltmanızı sağlar.
  4. Takım Üyelerini Sorumlu Tutmak: Anahtar performans göstergeleri, çalışanların ilerlemelerini izlemelerine yardımcı olur ve yöneticilere işleri etkin bir şekilde yönlendirmelerinde destek sağlar.

Daha Güçlü Bir KPI Stratejisi İçin 3 Adım

Eğer temel performans göstergeleriniz beklediğiniz sonuçları vermiyorsa, stratejinizi gözden geçirip tekrar ayarlamanız gerekir. Şirketinizdeki kişilerin KPI’larınızın anlamını anlamalarını ve veri odaklı kararlar almak için bunları nasıl kullanacaklarını sağlamak için üç adım:

  1. En Önemli KPI’ları Seçin: Öncü ve gecikmeli göstergeler arasında bir denge kurarak önemli olanı ölçtüğünüzden emin olun. Gecikmeli göstergeler, belirli bir süreye ait sonuçları anlamanıza yardımcı olur, örneğin son 30 gündeki satışlar gibi. Öncü göstergeler ise verilere dayalı olarak neler olabileceğini tahmin etmenize yardımcı olarak sonuçları iyileştirmek için ayarlamalar yapmanıza olanak tanır.
  2. KPI Odaklı Bir Kültür Oluşturun: Temel performans göstergelerinin anlamını bilmeyen ve nasıl kullanılacağını anlamayan bir ekip, KPI’ların gerçek değerini anlayamaz. Veri okuryazarlığını artırmak, herkesin stratejik hedeflere uygun şekilde çalışmasını sağlamak için organizasyon içinde bir KPI odaklı kültür oluşturun. Çalışanları eğitin, ilgili KPI’ları atayın ve karar alma süreçlerinde etkin bir şekilde kullanabilmeleri için güçlü bir İş Zekası platformunu benimseyin.
  3. Tekrarlayın: Temel performans göstergelerinizi pazar, müşteri ve organizasyonel değişikliklere göre sürekli olarak gözden geçirin ve revize edin. Düzenli toplantılarda KPI’ları gözden geçirerek, performansın nasıl geliştiğini değerlendirin ve gerektiğinde ayarlamalar yaparak ekiplerin her zaman güncel ve hedefe yönelik kalmasını sağlayın.

Kpi nedir?

 

Birçok kuruluş, performans ölçümlerini tek bir yerde görselleştirmelerine, incelemelerine ve analiz etmelerine yardımcı olmak için KPI gösterge tablolarını kullanmaktadır. Her birinin kontrol paneli görünümü de dahil olmak üzere departmanlara göre birkaç KPI örneğini burada bulabilirsiniz.

Finans:

  1. Brüt Kar Marjı (%): Satış gelirleri ile maliyet arasındaki kar marjını ölçer.
  2. Nakit Akışı: Şirketin nakit girişini ve çıkışını izleyerek finansal sağlığı değerlendirir.
  3. Borç-Equity Oranı: Şirketin borç seviyesini özsermaye ile karşılaştırarak finansal riski değerlendirir.

Satış:

  1. Satış Geliri: Belirli bir dönemde elde edilen toplam satış miktarını gösterir.
  2. Müşteri Edinme Maliyeti (CAC): Yeni bir müşteri kazanmak için harcanan ortalama maliyeti ölçer.
  3. Satış Dönüşüm Oranı: Müşteri ziyaretinden satın almaya geçiş oranını belirler.

Pazarlama:

  1. Web Sitesi Ziyaret Sayısı: Şirket web sitesini ziyaret eden kişi sayısını ölçer.
  2. Dönüşüm Oranı (%): Bir pazarlama kampanyasının başarısını, ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranını belirler.
  3. Sosyal Medya Etkileşimi: Sosyal medya platformlarında alınan beğeni, yorum ve paylaşım gibi etkileşimleri ölçer.

Bilgi Teknolojiler (BT):

  1. Sistem Uptime: Şirket sistemlerinin ne kadar süreyle kullanılabilir olduğunu ölçer.
  2. Veri Güvenliği Olayları: Veri ihlalleri veya güvenlik olaylarının sayısını takip eder.
  3. Yazılım Hata Oranı: Geliştirilen yazılımda bulunan hataların oranını belirler.

Müşteri Servisi:

  1. Müşteri Memnuniyet Endeksi (CSI): Müşteri memnuniyetini ölçen anketlerle belirlenen bir endeks.
  2. Müşteri Taleplerine Yanıt Süresi: Müşteri sorularına veya taleplerine yanıt verme süresini ölçer.
  3. İade Oranı: Müşterilerin ürünleri iade etme oranını gösterir, ürün memnuniyetini değerlendirir.

KPI Kontrol Paneli Şablonları ve Örnekleri

Faydalı olabilmesi için temel performans göstergelerinin izlenmesi ve raporlanması kritik bir öneme sahiptir; eğer bu göstergeler gerçek zamanlı olarak değişiyorsa, o zaman gerçek zamanlı olarak kontrol edilmelidir. KPI Kontrol Panelleri, bir kuruluşun, belirli bir departmanın veya önemli bir iş operasyonunun performansını görsel olarak tasvir etmek için kullanılabildiğinden, performans izleme raporlarınız için mükemmel bir araçtır.

Anahtar performans göstergelerini kontrol panellerinde ve raporlarda ekibinize nasıl sunabileceğinizi gösteren bazı KPI örneklerini aşağıda belirttik.

Yönetici Kontrol Paneli:

Yönetici kontrol paneli, üst düzey yöneticilerin iş faaliyetlerini etkili bir şekilde yönlendirmek için temel iş KPI’larını ve ölçütleri izlemek için kullanılan görsel bir araçtır. Yönetici kontrol panelinin amacı, CEO’lar ve diğer üst düzey yöneticilere şirket performansının genel bir bakışını sağlamaktır. Bu, iş birimleri arasındaki en önemli KPI’ların yönetici özetini sunarak veya şirketin her bölümü için yüksek düzeyde raporlama kontrol panelleri sağlayarak gerçekleştirilebilmektedir.

Pazarlama Kontrol Paneli:

Bir pazarlama kontrol paneli, bir işletmenin önemli pazarlama detaylarını ve hedeflerini kolayca görülebilir bir şekilde gösteren görsel bir araçtır. Anahtar pazarlama raporlarını tek bir sayfada toplar, pazarlamacılara ve liderlere pazarlama ilerlemelerini görmelerinde yardımcı olur. Bu, onların anahtar pazarlama metrikleri kullanarak veri odaklı kararlar almalarına olanak tanır.

 

SaaS Kontrol Paneli:

Bir SaaS kontrol paneli, SaaS uygulamalarına gerçek zamanlı görünürlük sağlayan bir iş aracıdır. İşletmelere, temel veri metriklerini ve KPI’ları (örneğin CAC, MRR, ARPU, CLTV vb.) izleme ve analiz etme imkanı tanır; bu da veri odaklı kararlar almak ve uygulama optimizasyonu için gerekli bilgileri sağlıyor.

 

Satış Kontrol Paneli:

Satış kontrol paneli, satış ekiplerine kapsamlı ve gerçek zamanlı bir performans görünümü sağlamak üzere tasarlanmış bir araçtır. Anahtar satış metriklerini ve verilerini görsel olarak görüntüleyerek satış ekiplerinin performansını anında görmelerini sağlar.

Kontrol paneli, satış ekibinizin performansına anlık bir bakış sunar. Satış ekipleri hızlı tempolu, hedef odaklı bir ortamda faaliyet gösterir. Veri odaklı satış yöneticileri ve temsilcileri bireysel ve ekip performansını günlük olarak yakından izler, böylece stratejilerini anında ayarlayabilir veya geliştirebilirler.

Sosyal Medya Kontrol Paneli:

Sosyal medya kontrol paneli, Facebook, Twitter ve YouTube gibi çeşitli sosyal ağlardan gelen performans metriklerini bir araya getiren merkezi bir platformdur. Bu platform, etkileşim, takipçi sayısı ve izleyici demografisi hakkında içgörüler sunarak veri odaklı pazarlama kararları almayı mümkün kılıyor.

İşletme Kontrol Paneli:

İşinizi doğru verilerle ileri taşıyın. İş kontrol panoları, yöneticiler için güçlü bir araç olabilir. Kontrol panoları, bilgileri özetler ve karar verenlere iş performansının kolayca anlaşılabilir bir görünümünü sunar. Bu yönetici kontrol paneli örnekleri, bir yönetici kontrol panelinde hangi türde anahtar performans göstergelerinin (KPI’lar) bulunması gerektiği konusunda rehberlik sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

 

Tedarik Zinciri Kontrol Paneli:

Tedarik zinciri yönetimi, binlerce hareketli parçanın yönetimi olarak tanımlanır. Tedarik zinciri KPI’ları ve ölçütleri konusunda sağlam bir anlayışa sahip olmadan envanter yönetimi ve lojistikte etkili olmanın zor olduğunu düşünmek güçtür. Bir tedarik zinciri kontrol paneli, işlemlerinize anında bir pencere sağlar ve tüm bu hareketli parçaları yönetmenizi sağlar.

Çağrı Merkezi Kontrol Paneli:

Bir çağrı merkezi kontrol paneli, yöneticilerin ve ekiplerin performansı izlemelerine ve optimize etmelerine olanak tanımak için çağrı merkezi metriklerini ve KPI’larını gösteren bir raporlama aracıdır. Görsel ekran, analizi basitleştirmeyi amaçlar — bilgiyi tüketme süresini saatlerden saniyelere indirir. Bir TV üzerinde görünen bir kontrol paneli ile ekipler, performanslarını bir bakışta anlayabilmelidir.

 

KPI’lar sadece popüler kelimelerden ibaret değillerdir; etkili iş yönetiminin can damarıdır. Umarız Orbita olarak hazırladığımız kapsamlı KPI Nedir? Ve Örnekleri Nelerdir? gibi sorularına yanıt verebilmiş ve KPI’ların karmaşık dünyasını anlamanıza yardımcı olabilmiştir. Ölçtüğünüz KPI’ları iş hedeflerinize uygun şekilde özelleştirmeyi unutmayın, böylece organizasyonunuzun başarısı için gerçekten önemli olanlara odaklanmış olursunuz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin. tel: 0232 400 4848

Ve daha fazla özgün içerik için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu