2024'de Dikkat Edilmesi Gereken 6 SEO Trendi

Google gibi büyük arama motorları, yapay zeka teknolojilerini arama algoritmalarına entegre etmeye çoktan başladı. Bu entegrasyon, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) alanında 2023 ve 2024 yıllarını dönüm noktaları haline getirdi. Yapay zeka tabanlı algoritmalar, kullanıcıların arama sonuçlarında daha uygun ve anlamlı içeriklere ulaşmalarını sağlıyor. Dolayısıyla web sitelerinin de karmaşıklıktan ve kopya içerikten uzak durması gerekiyor.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak sizlerle 2024'ün trend 6 SEO stratejisini paylaşmadan önce gelin birlikte 2023'e vurgun yapan SEO trendlerini inceleyelim ve bir yılın sonunda geldiğimiz noktayı da karşılaştırmış olalım.

2023'e Damga Vuran SEO Stratejileri

2023'ü detaylı bir şekilde incelediğimizde, 2024 SEO trendlerini ve gelişmelerini daha iyi anlayacağız. Yapay zeka destekli algoritmaların etkisi ile, içerik kalitesi, kullanıcı deneyimi ve teknik optimizasyon stratejileri daha da önem kazandı.

2023'de, SEO uygulamaları, sadece anahtar kelime ve backlinklerle sınırlı kalmayıp, içeriğin derinlemesine analizi, kullanıcı davranışlarına göre kişiselleştirilmiş içerik sunumu ve mobil uyumluluk gibi faktörlere de odaklanıldı. Kısaca 2023'e damga vuran SEO trendlerini maddelemiş olursak;

  • Detaylı içerik analizi

  • Kullanıcı davranışı analizi

  • Kişiselleştirilmiş içerik sunumu

  • Yüksek mobil uyumluluk

2024 Yılında Dikkat Edilmesi Gereken 6 SEO Trendi

Arama terimlerinin gelişmesi ve yapay zeka destekli araçların arama motorlarındaki etkisi ile SEO'nun 2024'te nasıl bir hâl alacağı merak edilen konulardan biri oldu. Sürekli değişen ve kullanıcının ilgisini çekmek için yarışan arama motorları, işletmeler için 2024'te SEO stratejilerini daha da etkili kullanmanın önemini vurguluyor.

İyi haber şu ki, 2024 için belirlediğimiz altı SEO trendi ile, değişen dinamiklere ayak uydurarak, rakiplerinizin önüne geçirecek SEO stratejileri geliştirmeye başlayabileceksiniz.

2024'de dikkat edilmesi gereken 6 seo trendi

Yapay Zeka Kullanımı (AI)

Yukarıda bahsettiğimiz gibi 2023 yılı aslında SEO'nun yapay zeka destekli algoritmaya yönelmesinin başlangıcıydı. Ancak, 2024, 2023 yılına kıyasla yapay zeka destekli algoritmalarının etkisi daha fazla artarak devamını sürdürecek.

Yapay zeka, kullanıcıların konumları ve geçmiş aramalarını temel alarak arama sonuçlarını kişiselleştirmede kritik bir rol oynuyor. Dolayısıyla, 2024'te yapay zekanın, arama motorlarının sonuçları sunma biçimini önemli ölçüde etkileyecek demek oldukça mümkün.

SEO uzmanlarının, algoritma güncellemelerini anlamak ve web sitelerini bu değişikliklere göre optimize etmek için yapay zeka teknolojilerini kullanması gerekecek. Bu süreçte, içerik üretiminden analize, teknik optimizasyondan kullanıcı deneyimine kadar geniş bir yelpazede yapay zeka destekli araçların ve stratejilerin kullanılması bekleniyor.

2024 SEO trendlerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için işletmelerin, kullanıcı ihtiyaçlarına yanıt veren, değerli ve kullanıcı odaklı içerik üretmeye odaklanmaları gerekiyor. Ayrıca, yapay zeka destekli araçlar ile daha etkili anahtar kelime araştırmaları yapmak ve rakip SEO performansını analiz etmek de stratejik avantajlarınızdan biri olacaktır.

E-E-A-T

EEAT, yani Deneyim, Uzmanlık, Yetki ve Güven, oluşturulan SEO stratejilerinde önemini her geçen gün artırıyor. Özellikle, arama motoru sıralamalarında deneyim faktörü daha büyük bir öneme sahip olacak.

EEAT, bir kaynağın konudaki bilgi, güvenilirlik ve uzmanlık seviyesini temsil eder. Google, kaynakların konu ile ilgili deneyimini vurgulamasıyla, web sayfalarının üst sıralarda yer alabilmesi için deneyimlerini ve güvenilirliklerini daha açık bir şekilde göstermelerini isteyecek.

Örneğin, ünlü film yönetmenleri ve film eleştirmenleri tarafından yazılan içerikler, eğlence sitelerinin otoritesini ve SEO performansını önemli ölçüde artırabilecek.

E-E-A-T SEO İçin Neler Yapabilir?

  • İçeriğinizin değerini artırmak için detaylandırın.

  • Gerçek kişilerin varlığını ve web sitenizin arkasında gerçek bir ekibin olduğunu göstermek için, örnek olay incelemeleri, doğrulanabilir referanslar ve yorumlar ekleyin.

  • Dilbilgisi, yazım ve bilginin doğru olduğuna dikkat edin.

  • Tanınmış ve güvenilir kaynaklara atıfta bulunarak içeriğinizin güvenilirliğini artırın.

  • İçerik oluşturma konusunda sorun yaşıyorsanız, mutlaka alanında uzman birine başvurun.

Google Temel Web Verileri (Web Vitals)

2024'te dikkat edilmesi gereken bir diğer SEO trendi, Google'ın Temel Web Verilerine (Core Web Vitals) verdiği önemin artması diyebiliriz. Google'ın bu kriterleri, bir sayfanın kullanıcı deneyimini değerlendirmek için kullandığı temel verileri kapsar. Bu kriterler arasında, yükleme hızı, erişilebilirlik ve sayfa güvenilirliği gibi temel faktörler bulunur.

Site Hızı

Site hızı, Google'ın sıralama algoritmasının kritik bir parçası olduğunu söylemek mümkün. Artık işletmeler için üst sıralarda yer alan ve hızlı web siteye sahip olmak zorunluluk haline geldi. Çünkü bir web sitesinin dakikalarca yüklenmesini kimse beklemek istemez.

Eğer bir sayfanın yüklenmesi uzun sürerse, bu durum daha da rahatsız edici olabilir. İşletmelerin 2024'te site hızlarını düzenli olarak kontrol etmeleri ve gerekli iyileştirmeleri yapmaları kritik bir öneme sahip.

Mobil Öncelikli İndeksleme ve Yanıt Verme Hızı

Google'ın Temel Web Verileri'nde (Core Web Vitals) dikkate alınması gereken bir diğer SEO trendi, mobil öncelikli indeksleme ve duyarlı tasarımlar diyebiliriz.

Mobil öncelikli indeksleme, arama motoru sıralamalarını 2024 yılında da etkilemeye devam edecek. Dolayısıyla işletmelerin ve web geliştiricilerin, kullanıcıların hangi cihazla arama yaparsa yapsın, mükemmel bir web deneyimi sunan, mobil uyumlu siteler oluşturduklarından emin olmaları çok önemli.

Kişiselleştirilmiş Kullanıcı Odaklı İçerik

2024'ün SEO trendlerinden bir diğeri, daha önce duyduğunuz kavramlardan... Biraz geleneksel. SEO hedeflerinizi tutturabilmek hatta onları da geçebilmek için, kullanıcının ihtiyaçlarına ve arama amacına net bir şekilde yanıt veren içerikler oluşturun. Sonuçta, web siteniz için ürettiğiniz içerik, kullanıcılarınız için.

İçeriğinizin başlangıcında arama amacını karşılayan bilgiler vermek ve ziyaretçileri sayfanızda tutacak değerler katmak istersiniz. Örneğin; anahtar kelimeniz "dijital pazarlama hizmetleri" ise, kullanıcının dijital pazarlama hizmetleri hakkında bilgi edinmek istediği açıkça anlaşılabilir. Bu bilgileri sunarak ve kullanıcıların bu sorunlarını yanıtlayarak içeriğinizi şekillendirebilirsiniz.

Sonuç olarak, kullanıcı odaklı içerik oluşturmak, ziyaretçilerin ihtiyaç duydukları bilgilere kolayca erişmelerini sağlamakla ilgilidir.

Sesli Arama Optimizasyonu

İnsanların arama motorları ile etkileşim şekli hızla gelişiyor. Artık insanlar, arama çubuklarına sorgu yazmak yerine, Siri, Alexa ve Google Asistan gibi sesli asistanlar aracılığı ile arama yapıyorlar.

Web sitelerini sesli aramalara uyumlu hale getirmek, 2024'te dikkat edilmesi gereken önemli SEO trendlerinden biri haline geldi. Bu, web sitenizin sıralamasını ve dijital görünürlüğünü de olumlu yönde etkileyecek unsurlardan.

Sitenizi Sesli Aramalara Uyumlu Hale Nasıl Getirebilirsiniz?

Web sitenizi sesli aramalara uyumlu hale getirebilmek için, öncelikle sesli asistanlara yöneltilen soruları nasıl sorduklarını anlamanız ve bu konuşma dilini kullanarak içerik oluşturmanız gerekecek. Sesli aramalar için optimizasyonun bir diğer unsuru, alakalı, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemek ve bu sorgulara kısa ve öz cevaplar sunmaktır.

Video ve Resim Optimizasyonu

Arama motorlarında rekabet günden güne arıyor ve popüler anahtar kelimeleri hedeflemek de zorlaşıyor. Bu durumda, siteler rakiplerinden sıyrılmak ve üst sıralarda yer alabilmek için içeriklerini multimedya öğeleriyle zenginleştiriyor.

Arama motorları, web sayfalarını sıralarken sadece metin içeriğine değil, optimize edilmiş videolar ve görseller gibi multimedya unsurlarına da önem veriyor. Dolayısıyla, bu tür multimedya içeriklerinin SEO üzerinde 2024 yılı içerisinde büyük bir etkisi olacağını söylemek mümkün.

Videoları SEO İçin Uygun Hale Getirme

Görsel içerikler, özellikle videolar, web sitenizin içeriğine zenginlik ve derinlik katan önemli unsurlardan biri. Metinle birlikte kullanıldığında, videolar metin tabanlı bilgileri daha erişilebilir ve etkili hale getirerek kullanıcı deneyimini (UX) iyileştiriyor.

  • Video içeriğini SEO dostu hale getirirken dikkate alabileceğiniz bazı stratejiler;

  • Videolara altyazı ekleyerek işitme engelli kullanıcılar için erişilebilirliği artırın ve arama motorlarına içerik sağlayın.

  • Videoların içeriğiniz ile uyumlu ve alakalı olduğundan emin olun.

  • Video başlıklarını ve açıklamalarını, içeriğinizi doğru yansıtacak şekilde güncelleyin.

  • Dikkat çekici video küçük resimleri (thumbnail) seçerek tıklama oranlarınızı artırın.

Görselleri SEO İçin Uygun Hale Getirme

Web sayfalarındaki metinsel yoğunluğu azaltmanın etkili yollarından biri de görsel içerikler kullanmaktır. Görselleri SEO açısından optimize ederken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz oldukça önemlidir;

  • İçeriğinizin tarayıcılar tarafından daha kolay indekslenmesi için standart HTML resim etiketlerini kullanın.

  • Görsellerin farklı cihazlarda ve ekran boyutlarında iyi görüntülendiğinden emin olun.

  • JPEG, PNG, GIF, WebP, SVG ve BMP gibi uygun resim formatlarını tercih edin.

  • Erişilebilirliği artırmak için açıklayıcı dosya adları, alternatif metinler ve başlıklar ekleyin.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak sizler için hazırladığımız bu blog yazımızda 2024 yılında trend olacak SEO stratejilerine yer verdik. Teknolojinin hızlı gelişimi ile değişen dijital dünyanın temposuna ayak uydurabilmek, markanızı rakiplerinizin önüne taşıyabilmek için Orbita'nın eşsiz stratejilerini blog sayfasından takip edebilirsiniz.

Dijitalde aktif kalmak ve yeniliklerden haberdar olmak için ayrıca bizleri Instagram ve LinkedIn'den takip edebilir, hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak ve markanıza özel stratejilerle tanışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.