CTR Nedir? Neden Önemlidir?

Click Through Rate  (CTR) tıklama oranı anlamına gelmektedir. Dijital pazarlamada, tıklama oranı (TO), bir web sayfasını görüntüleyen ve o sayfada görünen belirli bir reklamı görüntüleyen ve ardından tıklayan kişilerin yüzdesidir.

Tıklama oranları, bir reklamın kullanıcıların dikkatini çekmede ne kadar başarılı olduğunu ölçer. Tıklama oranı ne kadar yüksek olursa, reklam ilgi çekmede o kadar başarılı olur.

Yüksek bir tıklama oranına ulaşmak, hem Kalite puanınızı hem de birisi arama ağı reklamınızı her tıkladığında ne kadar ödediğinizi doğrudan etkilediğinden, PPC başarınız için çok önemlidir.

CTR yani tıklama oranı, SEO çalışmaları için de büyük bir öneme sahiptir.

Click Through Rate CTR Nedir? CTR Ne Demek?

Ücretli veya ücretsiz reklamlarınızı gören kişilerin reklamınızı ne sıklıkta tıkladığını gösteren bir orandır. Tıklama oranı (CTR), anahtar kelimelerinizin ve reklamlarınızın ne kadar iyi performans gösterdiğini ölçmek için kullanılabilir. Daha fazla bilgi için CTR Nedir? videomuzu izlemeyi unutmayın!

Tıklama Oranı CTR Nasıl Hesaplanır?

Tıklama oranını hesaplamak için, bir reklamın tıklanma sayısını alın ve toplam gösterim sayısına bölün. Ardından, bu sayı ve tıklama oranı olan yüzdeyi elde etmek için 100 ile çarpın. Örneğin, bir reklam 10.000 kez gösterime sahip ve 200 kez tıklandıysa, bu sonucu 100 ile çarparsanız, tıklama oranı elde edersiniz.

CTR Hesaplama Formülü

Tıklama Sayısı: 200

Gösterim Sayısı: 10.000

200 : 10.000 x 100

Sonuç: %2

CTR (Tıklama Oranı) Neden Önemlidir?

Markanızı dijitalde başarılı kılmasına yarar sağlayan birçok farklı metrik bulunmaktadır. Tıklama oranı da bu metriklerden birisidir. CTR, bir reklam kampanyasının başarısını ölçmek için oldukça önemlidir.

Arama motorları üzerinde arama sorgusu yapan kullanıcılar tüm reklamlara veya tüm web sayfalarına tıklamaz. Reklamınızı görüntüleyebilir fakat web sayfanızı ziyaret etmeyebilir. Bu durum reklam performansınız ile ve reklamın başarısı ile doğrudan bağlantılıdır. Tıklama oranınız ne kadar düşük olursa bu reklam kampanyanızın ne kadar yanlış olduğunu göstermektedir.

Etkili Bir Reklam Kampanyasının Göstergesi:

Yüksek bir CTR, reklam kampanyanızın hedef kitleniz tarafından ilgi çekici ve çekici bulunduğunu gösterir. Bu, reklamlarınızın daha fazla dönüşüm getirme olasılığını artırır.

Yüksek Kalitede Trafik:

İyi bir tıklama oranı, reklamınızın hedef kitleniz tarafından ilgi çekici bulunduğu anlamına gelir. Bu nedenle, reklamınız tıklanarak web sitenize yönlendirilen trafik daha kaliteli olabilir ve bu da daha yüksek bir dönüşüm oranı anlamına gelmektedir.

Maliyet Tasarrufu:

Düşük bir tıklama oranı, reklam kampanyanızın etkili olmadığını veya yanlış hedef kitlenize ulaştığını gösterir. Bu, reklamınızın maliyetini artırabilir. Ancak, yüksek bir CTR, reklamınızın daha etkili olduğunu ve daha az maliyetle daha fazla tıklama elde edebileceğinizi göstermektedir.

Reklam Sıralaması:

Reklam sıralaması, reklamınızın ne kadar yüksek sıralandığını gösterir. Düşük bir tıklama oranı, reklamınızın sıralamasını düşürebilir. Ancak, yüksek bir tıklama oranı da reklamınızın sıralamasını yükseltebilir ve daha fazla görünürlük elde etmenize yardımcı olabilir.

İdeal bir CTR oranı yüzde kaç olmalıdır?

Tamamen istatistiksel bir bakış açısından, yürüttüğünüz kampanyaya, hedeflediğiniz anahtar kelimelere ve reklamınızın kanalına ve amacına bağlıdır. Dolayısıyla, "yüksek" bir tıklama oranına sahip olmak isteseniz de, net bir rakam bulunmamaktadır. Bu durum bulunduğunuz sektöre, reklam bütçesine ve hedef kitleniz gibi birçok farklı etkene bağlıdır.

CTR Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

PPC'de yani Google Ads reklamlarında güçlü tıklama oranları elde etmek şunlara bağlıdır:

  • Teklif verilecek hedeflenmiş anahtar kelimeler

  • Düşük maliyetli tıklamalar

  • Anahtar kelimeleri reklam metni ve açılış sayfalarıyla yakından entegre etmeye yönelik çalışmalar

  • Daha yakın hedefleme oluşturmak için anahtar kelime gruplarını hızlı ve verimli bir şekilde bölümlere ayırma

Unutmayın, tıklama oranınız ne kadar yüksekse, Kalite Puanlarınız da o kadar iyi olacaktır!

CTR Oranınızı Artırmada Nasıl Destek Sağlıyoruz?

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak sektörde 12 senelik tecrübeye sahibiz. Gerek sosyal medya hesaplarınız, gerek web siteniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm reklam çalışmalarını profesyonel olarak yönetiyoruz.

Hedef kitlenize uygun, dönüşüme dayalı olarak ürettiğimiz özgün içerikler ile web sitenizi ve sosyal medya hesaplarınızı optimize ediyoruz.

Markanızın dijitaldeki dijitaldeki görünürlüğünü, performansını ve dönüşüm oranlarını artıracak çalışmalar ile size profesyonel çözümler sunuyoruz. Hemen bizimle iletişime geçerek markanızın dijital geleceği ve markanız için neler yapabileceğimizi öğrenin.

Sonuç:

  • Tıklama oranı (TO), çevrimiçi bir reklamı (gösterimleri) gören ve ardından ona tıklayan kişilerin oranını ölçer.

  • CTR, bir çevrimiçi pazarlama kampanyasının etkinliğini veya başarısını ölçmek için kullanılır.

  • Rekabetin artması ve dijitalin gelişmesi ile tıklama oranları yıllar içinde düştü. Binde yalnızca bir veya iki kullanıcının TO'ları artık yaygın olarak görülebilmektedir.

  • Daha yüksek tıklama onları için kişiselleştirilmiş reklamlar tercih edilebilir. Dijital pazarlama alanındaki güncel gelişmeler ve ipuçları için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!

LinkedIn: orbitacomtr

Instagram: orbitacomtr