HTTP Durum Kodlarına İlişkin Temel SEO Kılavuzu

HTTP durum kodları, web sitenize gelen ziyaretçilerin karşılaştığı, 404, 500, 301 gibi kodlara verilen genel isimdir. Bu kodlar, genellikle kullanıcı deneyimini etkileyebilecekleri için hata gösterim durumları dışında, web sitenize gelen ziyaretçiler için çok önemli değildir. Ancak, arama motorları genellikle web sitenizin sağlığını değerlendirmek için bu kodları kullanır. Bu nedenle HTTP durum kodları, web sitenizin arama motoru sıralamalarında oldukça kritik bir rol oynar.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak bu blog yazımızda en sık karşılaşılan HTTP durum kodlarına ve bunların getirdiği hatalara detaylı bir şekilde göz atacağız. Her bir durum kodunun potansiyel etkilerini ve bu durumlarla başa çıkmanın en etkili yollarını ele alarak, web sitenizin kullanıcı deneyimi ve arama motoru sıralamalarını (SEO) nasıl iyileştirebileceğinizi açıklayacağız.

HTTP Durum Kodları Nedir?

HTTP durum kodu, web tarayıcısının gönderdiği isteğe sunucudan gelen yanıttır. Bir kullanıcı herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinde, web tarayıcısı web sitesinin barındırıldığı sunucuya bir istek gönderir. Sunucu bu isteği karşılamak için bir HTTP durum koduyla yanıt verir.

Bir internet kullanıcısı bir URL'yi tarayıcıya yazdığında veya bir arama motoru sonuçlarında bir web sitesine tıkladığında, web tarayıcısı ilgili web sitesinin sunucusuna belirli bir web sayfasını almak için bir istek gönderir. Sunucu, bu isteğe HTTP durum kodu ile yanıt verir. Bu durum kodu, sunucunun isteği nasıl işlediğini ve istemciye hangi aksiyonların alınması gerektiğini bildirir. Şimdi gelin birlikte en yaygın karşılaştığımız HTTP durum kodlarının ne anlama geldiklerine kısaca göz atalım.

  • 200 OK: İstek başarıyla işlendi sayfa sorunsuz bir şekilde açıldı.

  • 301 Moved Permanently: Site kalıcı olarak başka bir konuma taşındı.

  • 302 Found (Moved Temporarily): Site geçici olarak başka bir konuma taşındı.

  • 400 Bad Request: Sunucu, isteği anlayamadı veya işleyemedi.

  • 401 Unauthorized: Kimlik doğrulama gerekiyor veya yetkilendirme başarısız.

  • 403 Forbidden: Siteye erişim izni yok.

  • 404 Not Found: İstenen site ve/veya sayfa bulunamadı.

  • 500 Internal Server Error: Sunucu tarafında bir hata oluştu ve istek işlenemedi.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi HTTP durum kodlarından en yaygın olanları sizler için açıkladık. Tabii ki bu kodlar dışında nadiren de olsa karşılaştığımız HTTP durum kodları mevcut. Şimdi gelin yaygın olmasa da karşılaşılması mümkün durum kodlarına birlikte bakalım.

  • 100 Continue: İstemcinin isteği alındı ve işleniyor, ancak henüz tamamlanmadı.

  • 101 Switching Protocols: Sunucu, istemcinin protokolünü değiştirme isteğini kabul etti.

  • 201 Created: Yeni bir site başarıyla oluşturuldu. Genellikle POST isteklerinin sonucu olarak kullanılır.

  • 204 No Content: İstek başarılı bir şekilde işlendi, ancak yanıt içeriği yok.

  • 206 Partial Content: İstemci, sunucudan sadece bir kısmı aldı.

  • 304 Not Modified: Sunucu, istemcinin son güncellemesinden sonra kaynakta değişiklik olmadığını bildirir.

  • 402 Payment Required: İstek için ödeme gereklidir. Ancak bu durum kodu pek yaygın kullanılmaz.

  • 405 Method Not Allowed: Belirtilen HTTP yöntemi, site üzerinde desteklenmiyor.

  • 408 Request Timeout: Sunucu, isteği zamanında alamadı.

  • 429 Too Many Requests: İstemci, belirli bir zaman aralığında çok fazla istek gönderdiği için reddedildi.

  • 501 Not Implemented: Sunucu, isteğin kullanılan HTTP yöntemini desteklemiyor.

  • 502 Bad Gateway: Sunucu, geçersiz bir yanıt aldı.

  • 503 Service Unavailable: Sunucu şu anda erişilemez durumda veya aşırı yüklü olduğu için hizmet veremiyor.

  • 504 Gateway Timeout: Sunucu, geçerli zamanda yanıt alamadı.

Bunlar da yaygın olmasa da nadiren karşılaşabileceğiniz HTTP durum kodları arasındadır.

SEO İçin En Önemli HTTP Durum Kodları

Öncelikle Site İçi SEO yapmak istiyorsanız ilk olarak HTTP durum kodlarında bir hata olup olmadığını bilmeniz çok önemlidir. Eğer hata varsa bu hataları düzeltmeli ve tekrar oluşmamaları için gerekli önlemleri almalısınız. Çünkü site içi seo uygulamasında yönlendirilemeyen veya açılmayan sayfalar çalışmanızı büyük oranda olumsuz etkileyecektir.

Şimdi gelin birlikte SEO için en önemli ve dikkat edilmesi gereken HTTP durum kodlarını detaylıca inceleyelim;

301 - Site/Sayfa Kalıcı Olarak Taşındı

HTTP 301 Kalıcı Olarak Taşındı durum kodu, istemci tarafından istenen URL'nin kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını gösterir. Tarayıcılar, kullanıcılardan herhangi bir işlem yapmalarını istemeden 301 yönlendirmelerini otomatik olarak takip eder.

301 durum kodu genellikle bir web sitesinin HTTP'den HTTPS'e aktarılırken kullanılsa da, aynı zamanda web sitesi yönlendirmeleri ayarlanırken de kullanılır. Ayrıca, URL'deki eğik çizgi yapılandırması sırasında ve bir web sitesinin bir kısmını veya tamamını başka bir konuma aktarırken de tercih edilir.

Eğer eski bir web sayfasının SEO sıralamasını ve otoritesini yeni sayfaya aktarmak istiyorsanız 301 durum kodunu kullanmak en doğru karar olacaktır. Ancak içeriği güncellemeden yalnızca URL'yi değiştirirseniz, yeni değişikliklerin dizine eklenme sorununa sebep olursunuz. Örneğin; arama motorlarına, yeni sayfanızın aramalarda çıkmasını istediğinize dair 301 durum kodu ile yeni bir sinyal gönderdiniz. Ancak eski URL'nin çok fazla yetkisi olduğu için Google onu yeni sayfa ile değiştirmek istemeyecektir.

İpucu: Web sitenizi ziyaret edecek kullanıcıları asla silinmiş bir URL'den ana sayfanıza yönlendirmeyin! Bu tür yönlendirmeler Google tarafından yumuşak 404'ler olarak değerlendirilir. Bunun yerine ziyaretçilerinizi benzer bir sayfaya yönlendirmeniz daha doğru olacaktır.

Ayrıca her yeni yönlendirme sıralamanızı etkileyeceğinden ve Google'ın bağlantı zincirinin tamamını dizine eklememe ihtimali olduğundan, birden fazla yönlendirme kullanmamak da önemlidir. Yani, kesin ve ilk sayfayı doğrudan kurduğunuz son sayfaya yönlendirin. Daha sonrasında sunucu yükünü azaltmak için gün geçtikçe 301 yönlendirmelerini kaldırabilirsiniz.

302 - Site/Sayfa Geçici Olarak Taşındı

HTTP 302 Geçici Olarak Taşındı durum kodu, 301 koduna oldukça benzer. Ancak 302 durum kodu, bir web sitesinin kalıcı olarak değil, yalnızca geçici olarak taşındığı durumları bildirmektedir.

Tarayıcılar 302 durum kodunu otomatik olarak takip eder ve bu sayfanın başarıyla bulunduğunu ancak geçici olarak yeni bir konuma taşındığını belirtir. Bu durum kodu yalnızca kısa içeriklerin bakım süreçleri için web sitenize gelen ziyaretçilerin es

Web sitenize gelen ziyaretçileri bu durum kodu ile, kısa süreli sayfa yenilikleri için, eski web sayfanıza yönlendirebilirsiniz. 302 durum kodunu kullanarak, arama motorlarına önceki URL'i gelecekte tekrar kullanmayı planladığınızı söylemiş olursunuz. Fakat, geçici sayfanız, orjinal URL'den herhangi bir trafik değeri veya sayfa yetkisi alamaz.

İpucu: Her şeyden önce, web sitenizde 301 olması gereken 302 yönlendirmelerinin olup olmadığından emin olun. Daha önce sıkça karşılaştığımız bu hata, sitelerin ve hatalı yönlendirme yapılan sayfaların organik trafiğini ve sıralamasını ciddi oranda etkilemişti.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken ve sıklıkla yapılan hata ise, 302 yönlendirmelerinin çok uzun süre işlem görmemesi. 302 yönlendirmesini kaldırmadığınız sayfa bir süre sonra Google tarafından 301 yönlendirmesi gibi algılanır ve siteniz geçici olarak değil kalıcı olarak taşınmış olur.

304 - Değiştirilmemiş

HTTP 304 Değiştirilmemiş / Değişmemiş durum kodu, kullanıcının istek gönderdiği web sunucusundaki kaynakların değişmediğini, yani kullanıcının aynı kaynağa tekrar erişmesine gerek olmadığını belirtir. Bu da hem sunucunun işini hafifletmiş olur, hem de kullanıcının web sitesine daha hızlı erişmesine olanak tanır. 304, temel olarak bir HTTP yanıt kodudur ve web sitelerinin performansını artırma da önemli ve kritik rol oynar.

Özetle açıklamak gerekirse 304 durum kodu, bir web sayfasının son ziyaret edildiği tarihten günümüze kadar herhangi bir değişikliğe uğramadığı anlamına gelir. Bu gibi durumlarda, web sunucusu, tarayıcılara web sayfasını tekrar göndermek yerine "304 Not Modified" durum kodunu göndererek ziyaretçiyi daha hızlı yönlendirir.

İpucu: Çoğu SEO uzmanı, sunucuya gönderilen isteğin başarılı olduğunun simgesi olarak 200 durum kodunu görmeyi bekler. Ancak, 304 durum kodu da temelde aynı anlama gelir. Genel bir kural olarak, yeni sayfalar ve ilk sayfa ziyaretleri 200 kodunu almalı ve sonraki her ziyaret için 304 kodunu oluşturulmalıdır.

307 - Geçici Yönlendirme

HTTP 307 Geçici Yönlendirme durum kodu, bir hata kodu değil, yönlendirme mesajıdır. 307 durum kodu, 302 durum kodu gibi geçici yönlendirme olup, bir HTTP durum kodudur. 307 yönlendirme durumu web sitesi ziyaretçilerini geçici olarak bir URL'den diğerine yönlendirir.

Bu durum kodu, içerik güncelleme, site bakımı veya geçici olarak erişilemeyen içerikler olduğu zaman karşınıza çıkar. Bir web siteye sahipseniz, belirli bir sayfanın geçici olarak erişilmez hale gelmesi durumunda, ziyaretçileri başka bir sayfaya yönlendirmek için 307 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda ziyaretçiler hala siteyle etkileşimde bulunabilir ve siteniz için gerekli çalışmaları yapmaya devam edebilirsiniz. Bu durum kodu kullanılmaması durumunda web sitenizde sıkça hatalara rastlanır veya arama motoru sonuç sayfalarında daha düşük sıralamalar almış olursunuz.

İpucu:  Ziyaretçileri yeni bir URL'e yönlendirmeniz gerekiyorsa bu durum kodunu kullanmak en doğru adım olacaktır. Ancak tüm web sitesi değişiklikleri veya güncellemeleri başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra 307 durum kodları ile yönlendirilen URL'i orijinal URL'e geri döndürmeniz gerekmektedir.

308 - Kalıcı Yönlendirme

HTTP 308 durum kodu, aslında yönlendirme durumu yanıt kodudur. İstenen sayfanın kalıcı olarak başka bir sayfaya taşındığını belirtir. Bunun anlamı, sayfanın artık başka bir sayfa da farklı bir URL altında bulunmasıdır. 308 durum kodu, HTTP 301 kalıcı olarak taşındı durum kodu ile aynı anlama sahiptir.

Aradaki tek fark, 308 durum kodlarında kullanıcı, aracısının kullandığı HTTP yöntemini değiştirmez. Böylelikle, ilk istekte POST kullanılmış ise ikinci istekte de POST kullanılmalıdır.

İpucu: HTTP 308 Kalıcı Yönlendirme kodu sayesinde, SEO uzmanları, arama motorlarının web sayfasını ve tüm kaynaklarını kalıcı olarak yönlendirildiğini anlar. Ve bu sayede bağlantının, yönlendirilen sayfaya aktarıldığı anlaşılır.

403 - Erişim Kısıtlı

HTTP 403 durum kodu, istek gönderilen adreste veya kaynakta sorguların yasaklandığı anlamına gelir. Nadiren de olsa bu durum kodu, giriş bilgilerini yanlış girdiğinizde veya sorgulamayı arka arkaya birden fazla kez yaptığınızda görüntülenebilir.

Başka bir deyişle HTTP 403 durum kodu, ilgili sayfaya veya kaynağa sadece belirli IP adreslerinin sorgu veya istek yapılabilmesi için kısıtlanmış ve bu mesajı almış olabilirsiniz.

403 durum kodunun görünebileceği diğer durumlardan biri de indeks dosyasının yanlış olmasıdır. İndeks dosyası “index” olarak adlandırılmalı ve *.shtml, *.html, *.htm, *.phtml veya *.php uzantılarına sahip olmalıdır, bu nedenle index dosyanızı kontrol etmeli ve bahsettiğimiz uzantılara sahip olduğundan emin olmalısınız.

İpucu: HTTP 403 durum kodunu üreten sayfalar eninde sonunda dizinden kaldırılacaktır; bu nedenle Google 403 yerine 404 durum kodunu kullanmanızı önerir.

404 - Bulunamadı

HTTP 404 Bulunamadı durum kodu SEO'da bilinen en yaygın kodlardan biridir. 404 Bulunamadı hatası, sunucunun istenen URL ile eşleşen hiç bir sayfa bulamadığını ancak sunucu ile istemci arasında bir ağ bağlantısının başarıyla kurulduğunu gösterir.

404 hata kodu genellikle tarayıcıya manuel olarak yanlış bir URL girdiğinizde ve bunun sonucunda var olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştığınızda görülür. Ancak sunucu yöneticisinin, URL'i geçerli yeni bir konuma yönlendirmeden bir dosyayı silmesi durumunda da bu durumun ortaya çıkması olağandır. Sorunun çözülebilmesi için istenen URL'i kontrol etmeli, düzeltmeli veya yöneticinin bunu yapmasını beklemelisiniz.

İpucu: 404 durum kodunu görüntüleyen sayfalar dizine eklenmek ve herhangi bir yetkisi yoktur. Bazı SEO uzmanlarının bunun yerine soft 404 sayfası kullanmasının en büyük nedeni budur. 200 durum kodunun yanı sıra kullanıcılara sayfanın mevcut olmadığını bildiren bir sayfa gösterir. Ancak 200 kodu Google'a o URL'de gerçek bir sayfanın olduğunu bildirdiğinden bu kötü bir uygulama olarak kabul edilir. Sonuçta sayfa arama sonuçlarında listelenebilir ve Google, gerçek sayfalarınızı taramak yerine var olmayan URL'leri tarama girişimlerine devam eder.

410 - Kalıcı Olarak Bulunmuyor

HTTP 410 durum kodu, istenen web site veya sayfanın artık sunucuda bulunmadığını ve herhangi bir yönlendirme adresinin bilinmediğini gösterir. Bu durum kodu genellikle güveni düşük, bağlantısı olmayan sayfalarda ve kalıcı olarak silinmiş sayfalarda kullanılır.

Örneğin; web sitenizde artık belirli bir hizmet sunmadığınızı ve var olmayan sayfanın arama trafiğini durdurmak istiyorsunuz. 410 durum kodu burada kullanmanız gereken en doğru kod olacaktır.

Gereksiz ve alakasız trafik akışını durdurmak için, 410 sayfasını kullanabilirsiniz. Çünkü Google, 404 ve 410 hatalarını teknik olarak ele almaz.

İpucu: Bir sayfayı kalıcı olarak kaldırmadan önce de iki kez düşünmeniz gerekir. Emin değilseniz yönlendirme ayarlayabilir ve yine de bir miktar trafik almaya devam edebilirsiniz. Ya da bir sayfayı tamamen kapatmaya karar verirseniz, yakında silinecek olan ve sayfa kaldırıldığında bozulacak olan sayfaya verilen bağlantılara dikkat etmeniz gerekir

500 - Dahili Sunucu Hatası

HTTP 500 durum kodu, tarayıcılara, bir web sitesinin erişilemez olmasına neden olan dahili bir sunucu hatası olduğuna dair bir sinyal gönderir. Ne yazık ki bu durum kodu, hatanın arkasındaki nedeni özel olarak açıklamamaktadır. Böylelikle temel olarak istek yerine getirilemez.

İpucu: Bazı web site yöneticileri, hatanın ayıklanmasına yardımcı olmak ve gelecekte tekrar oluşmasını önlemek için bu tür hata yanıtlarını, istek hakkında daha fazla bilgi içeren 500 durum kodu olarak günlüğe kaydeder.

Bu durumda yapabileceğiniz ilk şey sayfayı yenilemek, kullanılan URL'i ve internet bağlantınızı kontrol etmek, ardından PHP ve CGI dosyalarınızdaki izinleri kontrol etmek ve temiz bir .htaccess dosyası oluşturmaktır.

502 - Kötü Ağ Geçidi

HTTP 502 durum kodu, sunucunun ağ geçidi veya proxy görevi görür ve isteği yerine getirmeye çalışırken eriştiği sunucudan geçersiz yanıt aldığını belirtir. Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız bir web sunucusuna bir istek gönderir. Tüm istekler başarıyla döndürülmez.

İpucu: Kötü bir ağ geçidi aslında ağ oluşturmayla ilgili birçok farklı şeye işaret edebilir. Fakat bu kolayca düzeltilebilir bir hata değildir çünkü erişmeye çalıştığınız sunucu veya proxy'ler ile çalışma gerekir. Doğru URL'i kullandığınızdan emin olduktan sonra tarayıcınızdaki önbelleği temizlemeli, ardından DNS'i temizlemeli ve dijital varlıklarınızdaki bu tür sorunları çözmek için sunucunuzla iletişime geçmelisiniz.

503 - Hizmet Kullanılamıyor

HTTP 503 Hizmet Kullanılamıyor durum kodu, web sitesi sunucusunun mevcutta kullanılamadığını ve dolayısıyla gelen istemci isteğini işleyemediği anlamına gelir. Genellikle, 503 durum kodu, sunucu meşgulse, örneğin eşzamanlı kullanıcı sayısı sınırını aşıyorsa veya sunucuda bakım yapılıyorsa görünür.

İpucu: 503 sayfası, ziyaretçinin geri gelmesi gereken zamanı tam olarak belirten bir mesaj içermelidir. 503 durum kodu, arama motorlarının siteyi dizine eklemesini engeller. Ayrıca arama motorlarına, kullanıcılar aradıklarını bulamadıkları için sitenin bakımının yetersiz olduğu sinyalini verir. Bu nedenle bu tür sorunların mümkün olduğu kadar çabuk çözülmesi önemlidir. Aksi takdirde genel arama sıralamanız etkilenecektir.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak sizler için derlediğimiz bir kılavuzun daha sonuna geldik. Bu yazımızda HTTP Durum Kodlarına derinlemesine indik ve bu kodların SEO'ya etkisinden bahsettik.

Daha fazla SEO alanında bilgi almak için blog sayfamızı ziyaret edebilir, dijitalde aktif kalmak için bizleri LinkedIn ve Instagram'dan takip edebilirsiniz. Uzmanından bu işi almak istiyorum diyorsanız şimdi bizimle iletişime geçin!

HTTP durum kodları, web sitenize gelen ziyaretçilerin karşılaştığı, 404, 500, 301 gibi kodlara verilen genel isimdir. Bu kodlar, genellikle kullanıcı deneyimini etkileyebilecekleri için hata gösterim durumları dışında, web sitenize gelen ziyaretçiler için çok önemli değildir. Ancak, arama motorları genellikle web sitenizin sağlığını değerlendirmek için bu kodları kullanır. Bu nedenle HTTP durum kodları, web sitenizin arama motoru sıralamalarında oldukça kritik bir rol oynar.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak bu blog yazımızda en sık karşılaşılan HTTP durum kodlarına ve bunların getirdiği hatalara detaylı bir şekilde göz atacağız. Her bir durum kodunun potansiyel etkilerini ve bu durumlarla başa çıkmanın en etkili yollarını ele alarak, web sitenizin kullanıcı deneyimi ve arama motoru sıralamalarını (SEO) nasıl iyileştirebileceğinizi açıklayacağız.

HTTP Durum Kodları Nedir?

HTTP durum kodu, web tarayıcısının gönderdiği isteğe sunucudan gelen yanıttır. Bir kullanıcı herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinde, web tarayıcısı web sitesinin barındırıldığı sunucuya bir istek gönderir. Sunucu bu isteği karşılamak için bir HTTP durum koduyla yanıt verir.

Bir internet kullanıcısı bir URL'yi tarayıcıya yazdığında veya bir arama motoru sonuçlarında bir web sitesine tıkladığında, web tarayıcısı ilgili web sitesinin sunucusuna belirli bir web sayfasını almak için bir istek gönderir. Sunucu, bu isteğe HTTP durum kodu ile yanıt verir. Bu durum kodu, sunucunun isteği nasıl işlediğini ve istemciye hangi aksiyonların alınması gerektiğini bildirir. Şimdi gelin birlikte en yaygın karşılaştığımız HTTP durum kodlarının ne anlama geldiklerine kısaca göz atalım.

  • 200 OK: İstek başarıyla işlendi sayfa sorunsuz bir şekilde açıldı.

  • 301 Moved Permanently: Site kalıcı olarak başka bir konuma taşındı.

  • 302 Found (Moved Temporarily): Site geçici olarak başka bir konuma taşındı.

  • 400 Bad Request: Sunucu, isteği anlayamadı veya işleyemedi.

  • 401 Unauthorized: Kimlik doğrulama gerekiyor veya yetkilendirme başarısız.

  • 403 Forbidden: Siteye erişim izni yok.

  • 404 Not Found: İstenen site ve/veya sayfa bulunamadı.

  • 500 Internal Server Error: Sunucu tarafında bir hata oluştu ve istek işlenemedi.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi HTTP durum kodlarından en yaygın olanları sizler için açıkladık. Tabii ki bu kodlar dışında nadiren de olsa karşılaştığımız HTTP durum kodları mevcut. Şimdi gelin yaygın olmasa da karşılaşılması mümkün durum kodlarına birlikte bakalım.

  • 100 Continue: İstemcinin isteği alındı ve işleniyor, ancak henüz tamamlanmadı.

  • 101 Switching Protocols: Sunucu, istemcinin protokolünü değiştirme isteğini kabul etti.

  • 201 Created: Yeni bir site başarıyla oluşturuldu. Genellikle POST isteklerinin sonucu olarak kullanılır.

  • 204 No Content: İstek başarılı bir şekilde işlendi, ancak yanıt içeriği yok.

  • 206 Partial Content: İstemci, sunucudan sadece bir kısmı aldı.

  • 304 Not Modified: Sunucu, istemcinin son güncellemesinden sonra kaynakta değişiklik olmadığını bildirir.

  • 402 Payment Required: İstek için ödeme gereklidir. Ancak bu durum kodu pek yaygın kullanılmaz.

  • 405 Method Not Allowed: Belirtilen HTTP yöntemi, site üzerinde desteklenmiyor.

  • 408 Request Timeout: Sunucu, isteği zamanında alamadı.

  • 429 Too Many Requests: İstemci, belirli bir zaman aralığında çok fazla istek gönderdiği için reddedildi.

  • 501 Not Implemented: Sunucu, isteğin kullanılan HTTP yöntemini desteklemiyor.

  • 502 Bad Gateway: Sunucu, geçersiz bir yanıt aldı.

  • 503 Service Unavailable: Sunucu şu anda erişilemez durumda veya aşırı yüklü olduğu için hizmet veremiyor.

  • 504 Gateway Timeout: Sunucu, geçerli zamanda yanıt alamadı.

Bunlar da yaygın olmasa da nadiren karşılaşabileceğiniz HTTP durum kodları arasındadır.

SEO İçin En Önemli HTTP Durum Kodları

Öncelikle Site İçi SEO yapmak istiyorsanız ilk olarak HTTP durum kodlarında bir hata olup olmadığını bilmeniz çok önemlidir. Eğer hata varsa bu hataları düzeltmeli ve tekrar oluşmamaları için gerekli önlemleri almalısınız. Çünkü site içi seo uygulamasında yönlendirilemeyen veya açılmayan sayfalar çalışmanızı büyük oranda olumsuz etkileyecektir.

Şimdi gelin birlikte SEO için en önemli ve dikkat edilmesi gereken HTTP durum kodlarını detaylıca inceleyelim;

301 - Site/Sayfa Kalıcı Olarak Taşındı

HTTP 301 Kalıcı Olarak Taşındı durum kodu, istemci tarafından istenen URL'nin kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını gösterir. Tarayıcılar, kullanıcılardan herhangi bir işlem yapmalarını istemeden 301 yönlendirmelerini otomatik olarak takip eder.

301 durum kodu genellikle bir web sitesinin HTTP'den HTTPS'e aktarılırken kullanılsa da, aynı zamanda web sitesi yönlendirmeleri ayarlanırken de kullanılır. Ayrıca, URL'deki eğik çizgi yapılandırması sırasında ve bir web sitesinin bir kısmını veya tamamını başka bir konuma aktarırken de tercih edilir.

Eğer eski bir web sayfasının SEO sıralamasını ve otoritesini yeni sayfaya aktarmak istiyorsanız 301 durum kodunu kullanmak en doğru karar olacaktır. Ancak içeriği güncellemeden yalnızca URL'yi değiştirirseniz, yeni değişikliklerin dizine eklenme sorununa sebep olursunuz. Örneğin; arama motorlarına, yeni sayfanızın aramalarda çıkmasını istediğinize dair 301 durum kodu ile yeni bir sinyal gönderdiniz. Ancak eski URL'nin çok fazla yetkisi olduğu için Google onu yeni sayfa ile değiştirmek istemeyecektir.

İpucu: Web sitenizi ziyaret edecek kullanıcıları asla silinmiş bir URL'den ana sayfanıza yönlendirmeyin! Bu tür yönlendirmeler Google tarafından yumuşak 404'ler olarak değerlendirilir. Bunun yerine ziyaretçilerinizi benzer bir sayfaya yönlendirmeniz daha doğru olacaktır.

Ayrıca her yeni yönlendirme sıralamanızı etkileyeceğinden ve Google'ın bağlantı zincirinin tamamını dizine eklememe ihtimali olduğundan, birden fazla yönlendirme kullanmamak da önemlidir. Yani, kesin ve ilk sayfayı doğrudan kurduğunuz son sayfaya yönlendirin. Daha sonrasında sunucu yükünü azaltmak için gün geçtikçe 301 yönlendirmelerini kaldırabilirsiniz.

302 - Site/Sayfa Geçici Olarak Taşındı

HTTP 302 Geçici Olarak Taşındı durum kodu, 301 koduna oldukça benzer. Ancak 302 durum kodu, bir web sitesinin kalıcı olarak değil, yalnızca geçici olarak taşındığı durumları bildirmektedir.

Tarayıcılar 302 durum kodunu otomatik olarak takip eder ve bu sayfanın başarıyla bulunduğunu ancak geçici olarak yeni bir konuma taşındığını belirtir. Bu durum kodu yalnızca kısa içeriklerin bakım süreçleri için web sitenize gelen ziyaretçilerin es

Web sitenize gelen ziyaretçileri bu durum kodu ile, kısa süreli sayfa yenilikleri için, eski web sayfanıza yönlendirebilirsiniz. 302 durum kodunu kullanarak, arama motorlarına önceki URL'i gelecekte tekrar kullanmayı planladığınızı söylemiş olursunuz. Fakat, geçici sayfanız, orjinal URL'den herhangi bir trafik değeri veya sayfa yetkisi alamaz.

İpucu: Her şeyden önce, web sitenizde 301 olması gereken 302 yönlendirmelerinin olup olmadığından emin olun. Daha önce sıkça karşılaştığımız bu hata, sitelerin ve hatalı yönlendirme yapılan sayfaların organik trafiğini ve sıralamasını ciddi oranda etkilemişti.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken ve sıklıkla yapılan hata ise, 302 yönlendirmelerinin çok uzun süre işlem görmemesi. 302 yönlendirmesini kaldırmadığınız sayfa bir süre sonra Google tarafından 301 yönlendirmesi gibi algılanır ve siteniz geçici olarak değil kalıcı olarak taşınmış olur.

304 - Değiştirilmemiş

HTTP 304 Değiştirilmemiş / Değişmemiş durum kodu, kullanıcının istek gönderdiği web sunucusundaki kaynakların değişmediğini, yani kullanıcının aynı kaynağa tekrar erişmesine gerek olmadığını belirtir. Bu da hem sunucunun işini hafifletmiş olur, hem de kullanıcının web sitesine daha hızlı erişmesine olanak tanır. 304, temel olarak bir HTTP yanıt kodudur ve web sitelerinin performansını artırma da önemli ve kritik rol oynar.

Özetle açıklamak gerekirse 304 durum kodu, bir web sayfasının son ziyaret edildiği tarihten günümüze kadar herhangi bir değişikliğe uğramadığı anlamına gelir. Bu gibi durumlarda, web sunucusu, tarayıcılara web sayfasını tekrar göndermek yerine "304 Not Modified" durum kodunu göndererek ziyaretçiyi daha hızlı yönlendirir.

İpucu: Çoğu SEO uzmanı, sunucuya gönderilen isteğin başarılı olduğunun simgesi olarak 200 durum kodunu görmeyi bekler. Ancak, 304 durum kodu da temelde aynı anlama gelir. Genel bir kural olarak, yeni sayfalar ve ilk sayfa ziyaretleri 200 kodunu almalı ve sonraki her ziyaret için 304 kodunu oluşturulmalıdır.

307 - Geçici Yönlendirme

HTTP 307 Geçici Yönlendirme durum kodu, bir hata kodu değil, yönlendirme mesajıdır. 307 durum kodu, 302 durum kodu gibi geçici yönlendirme olup, bir HTTP durum kodudur. 307 yönlendirme durumu web sitesi ziyaretçilerini geçici olarak bir URL'den diğerine yönlendirir.

Bu durum kodu, içerik güncelleme, site bakımı veya geçici olarak erişilemeyen içerikler olduğu zaman karşınıza çıkar. Bir web siteye sahipseniz, belirli bir sayfanın geçici olarak erişilmez hale gelmesi durumunda, ziyaretçileri başka bir sayfaya yönlendirmek için 307 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda ziyaretçiler hala siteyle etkileşimde bulunabilir ve siteniz için gerekli çalışmaları yapmaya devam edebilirsiniz. Bu durum kodu kullanılmaması durumunda web sitenizde sıkça hatalara rastlanır veya arama motoru sonuç sayfalarında daha düşük sıralamalar almış olursunuz.

İpucu:  Ziyaretçileri yeni bir URL'e yönlendirmeniz gerekiyorsa bu durum kodunu kullanmak en doğru adım olacaktır. Ancak tüm web sitesi değişiklikleri veya güncellemeleri başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra 307 durum kodları ile yönlendirilen URL'i orijinal URL'e geri döndürmeniz gerekmektedir.

308 - Kalıcı Yönlendirme

HTTP 308 durum kodu, aslında yönlendirme durumu yanıt kodudur. İstenen sayfanın kalıcı olarak başka bir sayfaya taşındığını belirtir. Bunun anlamı, sayfanın artık başka bir sayfa da farklı bir URL altında bulunmasıdır. 308 durum kodu, HTTP 301 kalıcı olarak taşındı durum kodu ile aynı anlama sahiptir.

Aradaki tek fark, 308 durum kodlarında kullanıcı, aracısının kullandığı HTTP yöntemini değiştirmez. Böylelikle, ilk istekte POST kullanılmış ise ikinci istekte de POST kullanılmalıdır.

İpucu: HTTP 308 Kalıcı Yönlendirme kodu sayesinde, SEO uzmanları, arama motorlarının web sayfasını ve tüm kaynaklarını kalıcı olarak yönlendirildiğini anlar. Ve bu sayede bağlantının, yönlendirilen sayfaya aktarıldığı anlaşılır.

403 - Erişim Kısıtlı

HTTP 403 durum kodu, istek gönderilen adreste veya kaynakta sorguların yasaklandığı anlamına gelir. Nadiren de olsa bu durum kodu, giriş bilgilerini yanlış girdiğinizde veya sorgulamayı arka arkaya birden fazla kez yaptığınızda görüntülenebilir.

Başka bir deyişle HTTP 403 durum kodu, ilgili sayfaya veya kaynağa sadece belirli IP adreslerinin sorgu veya istek yapılabilmesi için kısıtlanmış ve bu mesajı almış olabilirsiniz.

403 durum kodunun görünebileceği diğer durumlardan biri de indeks dosyasının yanlış olmasıdır. İndeks dosyası “index” olarak adlandırılmalı ve *.shtml, *.html, *.htm, *.phtml veya *.php uzantılarına sahip olmalıdır, bu nedenle index dosyanızı kontrol etmeli ve bahsettiğimiz uzantılara sahip olduğundan emin olmalısınız.

İpucu: HTTP 403 durum kodunu üreten sayfalar eninde sonunda dizinden kaldırılacaktır; bu nedenle Google 403 yerine 404 durum kodunu kullanmanızı önerir.

404 - Bulunamadı

HTTP 404 Bulunamadı durum kodu SEO'da bilinen en yaygın kodlardan biridir. 404 Bulunamadı hatası, sunucunun istenen URL ile eşleşen hiç bir sayfa bulamadığını ancak sunucu ile istemci arasında bir ağ bağlantısının başarıyla kurulduğunu gösterir.

404 hata kodu genellikle tarayıcıya manuel olarak yanlış bir URL girdiğinizde ve bunun sonucunda var olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştığınızda görülür. Ancak sunucu yöneticisinin, URL'i geçerli yeni bir konuma yönlendirmeden bir dosyayı silmesi durumunda da bu durumun ortaya çıkması olağandır. Sorunun çözülebilmesi için istenen URL'i kontrol etmeli, düzeltmeli veya yöneticinin bunu yapmasını beklemelisiniz.

İpucu: 404 durum kodunu görüntüleyen sayfalar dizine eklenmek ve herhangi bir yetkisi yoktur. Bazı SEO uzmanlarının bunun yerine soft 404 sayfası kullanmasının en büyük nedeni budur. 200 durum kodunun yanı sıra kullanıcılara sayfanın mevcut olmadığını bildiren bir sayfa gösterir. Ancak 200 kodu Google'a o URL'de gerçek bir sayfanın olduğunu bildirdiğinden bu kötü bir uygulama olarak kabul edilir. Sonuçta sayfa arama sonuçlarında listelenebilir ve Google, gerçek sayfalarınızı taramak yerine var olmayan URL'leri tarama girişimlerine devam eder.

410 - Kalıcı Olarak Bulunmuyor

HTTP 410 durum kodu, istenen web site veya sayfanın artık sunucuda bulunmadığını ve herhangi bir yönlendirme adresinin bilinmediğini gösterir. Bu durum kodu genellikle güveni düşük, bağlantısı olmayan sayfalarda ve kalıcı olarak silinmiş sayfalarda kullanılır.

Örneğin; web sitenizde artık belirli bir hizmet sunmadığınızı ve var olmayan sayfanın arama trafiğini durdurmak istiyorsunuz. 410 durum kodu burada kullanmanız gereken en doğru kod olacaktır.

Gereksiz ve alakasız trafik akışını durdurmak için, 410 sayfasını kullanabilirsiniz. Çünkü Google, 404 ve 410 hatalarını teknik olarak ele almaz.

İpucu: Bir sayfayı kalıcı olarak kaldırmadan önce de iki kez düşünmeniz gerekir. Emin değilseniz yönlendirme ayarlayabilir ve yine de bir miktar trafik almaya devam edebilirsiniz. Ya da bir sayfayı tamamen kapatmaya karar verirseniz, yakında silinecek olan ve sayfa kaldırıldığında bozulacak olan sayfaya verilen bağlantılara dikkat etmeniz gerekir

500 - Dahili Sunucu Hatası

HTTP 500 durum kodu, tarayıcılara, bir web sitesinin erişilemez olmasına neden olan dahili bir sunucu hatası olduğuna dair bir sinyal gönderir. Ne yazık ki bu durum kodu, hatanın arkasındaki nedeni özel olarak açıklamamaktadır. Böylelikle temel olarak istek yerine getirilemez.

İpucu: Bazı web site yöneticileri, hatanın ayıklanmasına yardımcı olmak ve gelecekte tekrar oluşmasını önlemek için bu tür hata yanıtlarını, istek hakkında daha fazla bilgi içeren 500 durum kodu olarak günlüğe kaydeder.

Bu durumda yapabileceğiniz ilk şey sayfayı yenilemek, kullanılan URL'i ve internet bağlantınızı kontrol etmek, ardından PHP ve CGI dosyalarınızdaki izinleri kontrol etmek ve temiz bir .htaccess dosyası oluşturmaktır.

502 - Kötü Ağ Geçidi

HTTP 502 durum kodu, sunucunun ağ geçidi veya proxy görevi görür ve isteği yerine getirmeye çalışırken eriştiği sunucudan geçersiz yanıt aldığını belirtir. Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız bir web sunucusuna bir istek gönderir. Tüm istekler başarıyla döndürülmez.

İpucu: Kötü bir ağ geçidi aslında ağ oluşturmayla ilgili birçok farklı şeye işaret edebilir. Fakat bu kolayca düzeltilebilir bir hata değildir çünkü erişmeye çalıştığınız sunucu veya proxy'ler ile çalışma gerekir. Doğru URL'i kullandığınızdan emin olduktan sonra tarayıcınızdaki önbelleği temizlemeli, ardından DNS'i temizlemeli ve dijital varlıklarınızdaki bu tür sorunları çözmek için sunucunuzla iletişime geçmelisiniz.

503 - Hizmet Kullanılamıyor

HTTP 503 Hizmet Kullanılamıyor durum kodu, web sitesi sunucusunun mevcutta kullanılamadığını ve dolayısıyla gelen istemci isteğini işleyemediği anlamına gelir. Genellikle, 503 durum kodu, sunucu meşgulse, örneğin eşzamanlı kullanıcı sayısı sınırını aşıyorsa veya sunucuda bakım yapılıyorsa görünür.

İpucu: 503 sayfası, ziyaretçinin geri gelmesi gereken zamanı tam olarak belirten bir mesaj içermelidir. 503 durum kodu, arama motorlarının siteyi dizine eklemesini engeller. Ayrıca arama motorlarına, kullanıcılar aradıklarını bulamadıkları için sitenin bakımının yetersiz olduğu sinyalini verir. Bu nedenle bu tür sorunların mümkün olduğu kadar çabuk çözülmesi önemlidir. Aksi takdirde genel arama sıralamanız etkilenecektir.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak sizler için derlediğimiz bir kılavuzun daha sonuna geldik. Bu yazımızda HTTP Durum Kodlarına derinlemesine indik ve bu kodların SEO'ya etkisinden bahsettik.

Daha fazla SEO alanında bilgi almak için blog sayfamızı ziyaret edebilir, dijitalde aktif kalmak için bizleri LinkedIn ve Instagram'dan takip edebilirsiniz. Uzmanından bu işi almak istiyorum diyorsanız şimdi bizimle iletişime geçin!

HTTP durum kodları, web sitenize gelen ziyaretçilerin karşılaştığı, 404, 500, 301 gibi kodlara verilen genel isimdir. Bu kodlar, genellikle kullanıcı deneyimini etkileyebilecekleri için hata gösterim durumları dışında, web sitenize gelen ziyaretçiler için çok önemli değildir. Ancak, arama motorları genellikle web sitenizin sağlığını değerlendirmek için bu kodları kullanır. Bu nedenle HTTP durum kodları, web sitenizin arama motoru sıralamalarında oldukça kritik bir rol oynar.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak bu blog yazımızda en sık karşılaşılan HTTP durum kodlarına ve bunların getirdiği hatalara detaylı bir şekilde göz atacağız. Her bir durum kodunun potansiyel etkilerini ve bu durumlarla başa çıkmanın en etkili yollarını ele alarak, web sitenizin kullanıcı deneyimi ve arama motoru sıralamalarını (SEO) nasıl iyileştirebileceğinizi açıklayacağız.

HTTP Durum Kodları Nedir?

HTTP durum kodu, web tarayıcısının gönderdiği isteğe sunucudan gelen yanıttır. Bir kullanıcı herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinde, web tarayıcısı web sitesinin barındırıldığı sunucuya bir istek gönderir. Sunucu bu isteği karşılamak için bir HTTP durum koduyla yanıt verir.

Bir internet kullanıcısı bir URL'yi tarayıcıya yazdığında veya bir arama motoru sonuçlarında bir web sitesine tıkladığında, web tarayıcısı ilgili web sitesinin sunucusuna belirli bir web sayfasını almak için bir istek gönderir. Sunucu, bu isteğe HTTP durum kodu ile yanıt verir. Bu durum kodu, sunucunun isteği nasıl işlediğini ve istemciye hangi aksiyonların alınması gerektiğini bildirir. Şimdi gelin birlikte en yaygın karşılaştığımız HTTP durum kodlarının ne anlama geldiklerine kısaca göz atalım.

  • 200 OK: İstek başarıyla işlendi sayfa sorunsuz bir şekilde açıldı.

  • 301 Moved Permanently: Site kalıcı olarak başka bir konuma taşındı.

  • 302 Found (Moved Temporarily): Site geçici olarak başka bir konuma taşındı.

  • 400 Bad Request: Sunucu, isteği anlayamadı veya işleyemedi.

  • 401 Unauthorized: Kimlik doğrulama gerekiyor veya yetkilendirme başarısız.

  • 403 Forbidden: Siteye erişim izni yok.

  • 404 Not Found: İstenen site ve/veya sayfa bulunamadı.

  • 500 Internal Server Error: Sunucu tarafında bir hata oluştu ve istek işlenemedi.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi HTTP durum kodlarından en yaygın olanları sizler için açıkladık. Tabii ki bu kodlar dışında nadiren de olsa karşılaştığımız HTTP durum kodları mevcut. Şimdi gelin yaygın olmasa da karşılaşılması mümkün durum kodlarına birlikte bakalım.

  • 100 Continue: İstemcinin isteği alındı ve işleniyor, ancak henüz tamamlanmadı.

  • 101 Switching Protocols: Sunucu, istemcinin protokolünü değiştirme isteğini kabul etti.

  • 201 Created: Yeni bir site başarıyla oluşturuldu. Genellikle POST isteklerinin sonucu olarak kullanılır.

  • 204 No Content: İstek başarılı bir şekilde işlendi, ancak yanıt içeriği yok.

  • 206 Partial Content: İstemci, sunucudan sadece bir kısmı aldı.

  • 304 Not Modified: Sunucu, istemcinin son güncellemesinden sonra kaynakta değişiklik olmadığını bildirir.

  • 402 Payment Required: İstek için ödeme gereklidir. Ancak bu durum kodu pek yaygın kullanılmaz.

  • 405 Method Not Allowed: Belirtilen HTTP yöntemi, site üzerinde desteklenmiyor.

  • 408 Request Timeout: Sunucu, isteği zamanında alamadı.

  • 429 Too Many Requests: İstemci, belirli bir zaman aralığında çok fazla istek gönderdiği için reddedildi.

  • 501 Not Implemented: Sunucu, isteğin kullanılan HTTP yöntemini desteklemiyor.

  • 502 Bad Gateway: Sunucu, geçersiz bir yanıt aldı.

  • 503 Service Unavailable: Sunucu şu anda erişilemez durumda veya aşırı yüklü olduğu için hizmet veremiyor.

  • 504 Gateway Timeout: Sunucu, geçerli zamanda yanıt alamadı.

Bunlar da yaygın olmasa da nadiren karşılaşabileceğiniz HTTP durum kodları arasındadır.

SEO İçin En Önemli HTTP Durum Kodları

Öncelikle Site İçi SEO yapmak istiyorsanız ilk olarak HTTP durum kodlarında bir hata olup olmadığını bilmeniz çok önemlidir. Eğer hata varsa bu hataları düzeltmeli ve tekrar oluşmamaları için gerekli önlemleri almalısınız. Çünkü site içi seo uygulamasında yönlendirilemeyen veya açılmayan sayfalar çalışmanızı büyük oranda olumsuz etkileyecektir.

Şimdi gelin birlikte SEO için en önemli ve dikkat edilmesi gereken HTTP durum kodlarını detaylıca inceleyelim;

301 - Site/Sayfa Kalıcı Olarak Taşındı

HTTP 301 Kalıcı Olarak Taşındı durum kodu, istemci tarafından istenen URL'nin kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığını gösterir. Tarayıcılar, kullanıcılardan herhangi bir işlem yapmalarını istemeden 301 yönlendirmelerini otomatik olarak takip eder.

301 durum kodu genellikle bir web sitesinin HTTP'den HTTPS'e aktarılırken kullanılsa da, aynı zamanda web sitesi yönlendirmeleri ayarlanırken de kullanılır. Ayrıca, URL'deki eğik çizgi yapılandırması sırasında ve bir web sitesinin bir kısmını veya tamamını başka bir konuma aktarırken de tercih edilir.

Eğer eski bir web sayfasının SEO sıralamasını ve otoritesini yeni sayfaya aktarmak istiyorsanız 301 durum kodunu kullanmak en doğru karar olacaktır. Ancak içeriği güncellemeden yalnızca URL'yi değiştirirseniz, yeni değişikliklerin dizine eklenme sorununa sebep olursunuz. Örneğin; arama motorlarına, yeni sayfanızın aramalarda çıkmasını istediğinize dair 301 durum kodu ile yeni bir sinyal gönderdiniz. Ancak eski URL'nin çok fazla yetkisi olduğu için Google onu yeni sayfa ile değiştirmek istemeyecektir.

İpucu: Web sitenizi ziyaret edecek kullanıcıları asla silinmiş bir URL'den ana sayfanıza yönlendirmeyin! Bu tür yönlendirmeler Google tarafından yumuşak 404'ler olarak değerlendirilir. Bunun yerine ziyaretçilerinizi benzer bir sayfaya yönlendirmeniz daha doğru olacaktır.

Ayrıca her yeni yönlendirme sıralamanızı etkileyeceğinden ve Google'ın bağlantı zincirinin tamamını dizine eklememe ihtimali olduğundan, birden fazla yönlendirme kullanmamak da önemlidir. Yani, kesin ve ilk sayfayı doğrudan kurduğunuz son sayfaya yönlendirin. Daha sonrasında sunucu yükünü azaltmak için gün geçtikçe 301 yönlendirmelerini kaldırabilirsiniz.

302 - Site/Sayfa Geçici Olarak Taşındı

HTTP 302 Geçici Olarak Taşındı durum kodu, 301 koduna oldukça benzer. Ancak 302 durum kodu, bir web sitesinin kalıcı olarak değil, yalnızca geçici olarak taşındığı durumları bildirmektedir.

Tarayıcılar 302 durum kodunu otomatik olarak takip eder ve bu sayfanın başarıyla bulunduğunu ancak geçici olarak yeni bir konuma taşındığını belirtir. Bu durum kodu yalnızca kısa içeriklerin bakım süreçleri için web sitenize gelen ziyaretçilerin es

Web sitenize gelen ziyaretçileri bu durum kodu ile, kısa süreli sayfa yenilikleri için, eski web sayfanıza yönlendirebilirsiniz. 302 durum kodunu kullanarak, arama motorlarına önceki URL'i gelecekte tekrar kullanmayı planladığınızı söylemiş olursunuz. Fakat, geçici sayfanız, orjinal URL'den herhangi bir trafik değeri veya sayfa yetkisi alamaz.

İpucu: Her şeyden önce, web sitenizde 301 olması gereken 302 yönlendirmelerinin olup olmadığından emin olun. Daha önce sıkça karşılaştığımız bu hata, sitelerin ve hatalı yönlendirme yapılan sayfaların organik trafiğini ve sıralamasını ciddi oranda etkilemişti.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken ve sıklıkla yapılan hata ise, 302 yönlendirmelerinin çok uzun süre işlem görmemesi. 302 yönlendirmesini kaldırmadığınız sayfa bir süre sonra Google tarafından 301 yönlendirmesi gibi algılanır ve siteniz geçici olarak değil kalıcı olarak taşınmış olur.

304 - Değiştirilmemiş

HTTP 304 Değiştirilmemiş / Değişmemiş durum kodu, kullanıcının istek gönderdiği web sunucusundaki kaynakların değişmediğini, yani kullanıcının aynı kaynağa tekrar erişmesine gerek olmadığını belirtir. Bu da hem sunucunun işini hafifletmiş olur, hem de kullanıcının web sitesine daha hızlı erişmesine olanak tanır. 304, temel olarak bir HTTP yanıt kodudur ve web sitelerinin performansını artırma da önemli ve kritik rol oynar.

Özetle açıklamak gerekirse 304 durum kodu, bir web sayfasının son ziyaret edildiği tarihten günümüze kadar herhangi bir değişikliğe uğramadığı anlamına gelir. Bu gibi durumlarda, web sunucusu, tarayıcılara web sayfasını tekrar göndermek yerine "304 Not Modified" durum kodunu göndererek ziyaretçiyi daha hızlı yönlendirir.

İpucu: Çoğu SEO uzmanı, sunucuya gönderilen isteğin başarılı olduğunun simgesi olarak 200 durum kodunu görmeyi bekler. Ancak, 304 durum kodu da temelde aynı anlama gelir. Genel bir kural olarak, yeni sayfalar ve ilk sayfa ziyaretleri 200 kodunu almalı ve sonraki her ziyaret için 304 kodunu oluşturulmalıdır.

307 - Geçici Yönlendirme

HTTP 307 Geçici Yönlendirme durum kodu, bir hata kodu değil, yönlendirme mesajıdır. 307 durum kodu, 302 durum kodu gibi geçici yönlendirme olup, bir HTTP durum kodudur. 307 yönlendirme durumu web sitesi ziyaretçilerini geçici olarak bir URL'den diğerine yönlendirir.

Bu durum kodu, içerik güncelleme, site bakımı veya geçici olarak erişilemeyen içerikler olduğu zaman karşınıza çıkar. Bir web siteye sahipseniz, belirli bir sayfanın geçici olarak erişilmez hale gelmesi durumunda, ziyaretçileri başka bir sayfaya yönlendirmek için 307 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda ziyaretçiler hala siteyle etkileşimde bulunabilir ve siteniz için gerekli çalışmaları yapmaya devam edebilirsiniz. Bu durum kodu kullanılmaması durumunda web sitenizde sıkça hatalara rastlanır veya arama motoru sonuç sayfalarında daha düşük sıralamalar almış olursunuz.

İpucu:  Ziyaretçileri yeni bir URL'e yönlendirmeniz gerekiyorsa bu durum kodunu kullanmak en doğru adım olacaktır. Ancak tüm web sitesi değişiklikleri veya güncellemeleri başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra 307 durum kodları ile yönlendirilen URL'i orijinal URL'e geri döndürmeniz gerekmektedir.

308 - Kalıcı Yönlendirme

HTTP 308 durum kodu, aslında yönlendirme durumu yanıt kodudur. İstenen sayfanın kalıcı olarak başka bir sayfaya taşındığını belirtir. Bunun anlamı, sayfanın artık başka bir sayfa da farklı bir URL altında bulunmasıdır. 308 durum kodu, HTTP 301 kalıcı olarak taşındı durum kodu ile aynı anlama sahiptir.

Aradaki tek fark, 308 durum kodlarında kullanıcı, aracısının kullandığı HTTP yöntemini değiştirmez. Böylelikle, ilk istekte POST kullanılmış ise ikinci istekte de POST kullanılmalıdır.

İpucu: HTTP 308 Kalıcı Yönlendirme kodu sayesinde, SEO uzmanları, arama motorlarının web sayfasını ve tüm kaynaklarını kalıcı olarak yönlendirildiğini anlar. Ve bu sayede bağlantının, yönlendirilen sayfaya aktarıldığı anlaşılır.

403 - Erişim Kısıtlı

HTTP 403 durum kodu, istek gönderilen adreste veya kaynakta sorguların yasaklandığı anlamına gelir. Nadiren de olsa bu durum kodu, giriş bilgilerini yanlış girdiğinizde veya sorgulamayı arka arkaya birden fazla kez yaptığınızda görüntülenebilir.

Başka bir deyişle HTTP 403 durum kodu, ilgili sayfaya veya kaynağa sadece belirli IP adreslerinin sorgu veya istek yapılabilmesi için kısıtlanmış ve bu mesajı almış olabilirsiniz.

403 durum kodunun görünebileceği diğer durumlardan biri de indeks dosyasının yanlış olmasıdır. İndeks dosyası “index” olarak adlandırılmalı ve *.shtml, *.html, *.htm, *.phtml veya *.php uzantılarına sahip olmalıdır, bu nedenle index dosyanızı kontrol etmeli ve bahsettiğimiz uzantılara sahip olduğundan emin olmalısınız.

İpucu: HTTP 403 durum kodunu üreten sayfalar eninde sonunda dizinden kaldırılacaktır; bu nedenle Google 403 yerine 404 durum kodunu kullanmanızı önerir.

404 - Bulunamadı

HTTP 404 Bulunamadı durum kodu SEO'da bilinen en yaygın kodlardan biridir. 404 Bulunamadı hatası, sunucunun istenen URL ile eşleşen hiç bir sayfa bulamadığını ancak sunucu ile istemci arasında bir ağ bağlantısının başarıyla kurulduğunu gösterir.

404 hata kodu genellikle tarayıcıya manuel olarak yanlış bir URL girdiğinizde ve bunun sonucunda var olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştığınızda görülür. Ancak sunucu yöneticisinin, URL'i geçerli yeni bir konuma yönlendirmeden bir dosyayı silmesi durumunda da bu durumun ortaya çıkması olağandır. Sorunun çözülebilmesi için istenen URL'i kontrol etmeli, düzeltmeli veya yöneticinin bunu yapmasını beklemelisiniz.

İpucu: 404 durum kodunu görüntüleyen sayfalar dizine eklenmek ve herhangi bir yetkisi yoktur. Bazı SEO uzmanlarının bunun yerine soft 404 sayfası kullanmasının en büyük nedeni budur. 200 durum kodunun yanı sıra kullanıcılara sayfanın mevcut olmadığını bildiren bir sayfa gösterir. Ancak 200 kodu Google'a o URL'de gerçek bir sayfanın olduğunu bildirdiğinden bu kötü bir uygulama olarak kabul edilir. Sonuçta sayfa arama sonuçlarında listelenebilir ve Google, gerçek sayfalarınızı taramak yerine var olmayan URL'leri tarama girişimlerine devam eder.

410 - Kalıcı Olarak Bulunmuyor

HTTP 410 durum kodu, istenen web site veya sayfanın artık sunucuda bulunmadığını ve herhangi bir yönlendirme adresinin bilinmediğini gösterir. Bu durum kodu genellikle güveni düşük, bağlantısı olmayan sayfalarda ve kalıcı olarak silinmiş sayfalarda kullanılır.

Örneğin; web sitenizde artık belirli bir hizmet sunmadığınızı ve var olmayan sayfanın arama trafiğini durdurmak istiyorsunuz. 410 durum kodu burada kullanmanız gereken en doğru kod olacaktır.

Gereksiz ve alakasız trafik akışını durdurmak için, 410 sayfasını kullanabilirsiniz. Çünkü Google, 404 ve 410 hatalarını teknik olarak ele almaz.

İpucu: Bir sayfayı kalıcı olarak kaldırmadan önce de iki kez düşünmeniz gerekir. Emin değilseniz yönlendirme ayarlayabilir ve yine de bir miktar trafik almaya devam edebilirsiniz. Ya da bir sayfayı tamamen kapatmaya karar verirseniz, yakında silinecek olan ve sayfa kaldırıldığında bozulacak olan sayfaya verilen bağlantılara dikkat etmeniz gerekir

500 - Dahili Sunucu Hatası

HTTP 500 durum kodu, tarayıcılara, bir web sitesinin erişilemez olmasına neden olan dahili bir sunucu hatası olduğuna dair bir sinyal gönderir. Ne yazık ki bu durum kodu, hatanın arkasındaki nedeni özel olarak açıklamamaktadır. Böylelikle temel olarak istek yerine getirilemez.

İpucu: Bazı web site yöneticileri, hatanın ayıklanmasına yardımcı olmak ve gelecekte tekrar oluşmasını önlemek için bu tür hata yanıtlarını, istek hakkında daha fazla bilgi içeren 500 durum kodu olarak günlüğe kaydeder.

Bu durumda yapabileceğiniz ilk şey sayfayı yenilemek, kullanılan URL'i ve internet bağlantınızı kontrol etmek, ardından PHP ve CGI dosyalarınızdaki izinleri kontrol etmek ve temiz bir .htaccess dosyası oluşturmaktır.

502 - Kötü Ağ Geçidi

HTTP 502 durum kodu, sunucunun ağ geçidi veya proxy görevi görür ve isteği yerine getirmeye çalışırken eriştiği sunucudan geçersiz yanıt aldığını belirtir. Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız bir web sunucusuna bir istek gönderir. Tüm istekler başarıyla döndürülmez.

İpucu: Kötü bir ağ geçidi aslında ağ oluşturmayla ilgili birçok farklı şeye işaret edebilir. Fakat bu kolayca düzeltilebilir bir hata değildir çünkü erişmeye çalıştığınız sunucu veya proxy'ler ile çalışma gerekir. Doğru URL'i kullandığınızdan emin olduktan sonra tarayıcınızdaki önbelleği temizlemeli, ardından DNS'i temizlemeli ve dijital varlıklarınızdaki bu tür sorunları çözmek için sunucunuzla iletişime geçmelisiniz.

503 - Hizmet Kullanılamıyor

HTTP 503 Hizmet Kullanılamıyor durum kodu, web sitesi sunucusunun mevcutta kullanılamadığını ve dolayısıyla gelen istemci isteğini işleyemediği anlamına gelir. Genellikle, 503 durum kodu, sunucu meşgulse, örneğin eşzamanlı kullanıcı sayısı sınırını aşıyorsa veya sunucuda bakım yapılıyorsa görünür.

İpucu: 503 sayfası, ziyaretçinin geri gelmesi gereken zamanı tam olarak belirten bir mesaj içermelidir. 503 durum kodu, arama motorlarının siteyi dizine eklemesini engeller. Ayrıca arama motorlarına, kullanıcılar aradıklarını bulamadıkları için sitenin bakımının yetersiz olduğu sinyalini verir. Bu nedenle bu tür sorunların mümkün olduğu kadar çabuk çözülmesi önemlidir. Aksi takdirde genel arama sıralamanız etkilenecektir.

Orbita Dijital Performans Ajansı olarak sizler için derlediğimiz bir kılavuzun daha sonuna geldik. Bu yazımızda HTTP Durum Kodlarına derinlemesine indik ve bu kodların SEO'ya etkisinden bahsettik.

Daha fazla SEO alanında bilgi almak için blog sayfamızı ziyaret edebilir, dijitalde aktif kalmak için bizleri LinkedIn ve Instagram'dan takip edebilirsiniz. Uzmanından bu işi almak istiyorum diyorsanız şimdi bizimle iletişime geçin!