Anchor Text Nedir? Nasıl Kullanılır?

Anchor Text (bağlantı metni), SEO perspektifinden büyük önem taşır, çünkü arama motorlarına bir web sayfasının içeriği hakkında bilgi vererek, sayfanın içeriğini anlamalarına yardımcı olabilir. Bu metinler, kullanıcılara ve arama motorlarına belirli bir bağlantının nereye yönlendirdiği hakkında önemli ipuçları sağlar, bu da sayfanın konusuyla ilgili doğru indekslenmesine ve sıralanmasına yardımcı olabilir. Bu yazıda, Anchor Text Nedir? Nasıl Kullanılır? bunları inceleyeceğiz.

Anchor Text Nedir?

Anchor text (bağlantı metni) iki web sayfasını birbirine bağlayan ve tıklanabilir olan metni ifade eder. Optimal olarak, bu metin, kaynak sayfada ele alınan konuyla ilgili hedef URL'ye atıfta bulunan ilgili bilgiler içermelidir. Aynı zamanda bağlantı başlığı, bağlantı metni veya bağlantı etiketi olarak da bilinen bu metin, web sayfaları arasında bağlantı kurmanın önemli bir unsuru olarak kabul edilir.

Anchor Text Neden Önemlidir?

Bu soruya temel cevap, anchor textinin hem kullanıcılara hem de arama motorlarına bir bağlam sağlamasıdır. Kullanıcılar için bağlantı etiketi, bağlantıya tıkladıklarında ne göreceklerini belirler. Aynı zamanda arama motorları, anchor texti web sayfalarını dizine eklemek ve sıralamak için kullanır. Ancak bağlantının içeriği referans verilen konuyla uyumlu değilse, kullanıcıların kötü bir deneyim yaşamasına ve arama motorlarının web sitenizi düşük sıralamasına neden olabilir. Anchor text dikkatlice kullanıldığında, okuyucuların markanıza ve paylaştığınız içeriğe olan güvenini artırabilir ve SEO çabalarınızı iyileştirebilirsiniz.

Anchor Text Nasıl Kullanılır?

Temel bir anchor text üç temel öğeden oluşur: bağlantı etiketleri, rel='noopener' target='_blank' href özellikleri ve bağlantı metni. İçeriğinize bağlantı eklemek için açılış bağlantı etiketiyle başlayın: <a>.

Daha sonra, hedef URL'yi açılış bağlantı etiketinin içine yerleştirerek bir rel='noopener' target='_blank' href özelliği ile tanıtın. Hedef web sayfanızı tırnak işaretleri arasına ekleyin.

Son olarak, bağlantı metni açılış ve kapanış bağlantı etiketleri arasına girer.

Bağlandığınız içeriğe bağlı olarak yeni bir pencerede açılmasını isteyebilirsiniz. Bu seçenek genellikle başka bir alanda bulunan yararlı bir kaynağa bağlantı vermek, ancak yine de okuyucularınızın dikkatini çekmek istediğinizde kullanılır. Bunu yapmak için hedef niteliğini ekleyip "_blank" olarak ayarlamanız yeterlidir:
html
Copy code
<a rel="noopener" target="_blank" href="https://www.yourwebsite.com">Bağlantı Metniniz Buraya Gelecek</a>
Görüntüler aynı zamanda bağlantı olarak da işlev görebilir. Ancak HTML kodunun sözdizimi biraz farklıdır. Görüntünüzün kaynağını açılış bağlantı etiketinin içine eklemek yerine, açılış ve kapanış bağlantı etiketleri arasına <img> etiketini ekleyin. Daha sonra yapmanız gereken tek şey src="" özelliğini eklemek ve görüntünüzün kaynak URL'sini tırnak işaretlerinin içine yapıştırmak.
İkinci bir alt özelliğini fark etmiş olabilirsiniz. Ekran okuyucuları ve web tarayıcılarını kullanan görme engelli kişiler, resmin anlamını anlamak için metin tabanlı bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, resimlerinize bir açıklama sağlamak için alt text özelliğini doldurmak iyi bir uygulamadır.

Anchor Text Türleri Nelerdir?

Anchor text çeşitli türleri içerir. İç ve dış bağlantıların farklı türlerinin özetini sıraladık:

Tam Eşleşme: Çapa metni, hedeflediğiniz anahtar kelimenin tam eşleşmesini içeriyorsa "tam eşleme" olarak adlandırılır. Örneğin: "seo hizmetleri", SEO hizmetleriyle ilgili bir sayfaya bağlantı verir.

Kısmi Eşleşme: Bağlantı verilen sayfadaki anahtar kelimenin bir varyasyonunu içeren bağlantı metni. Örneğin: "SEO İçerik Pazarlama Hizmetleri", İçerik Pazarlamayla ilgili bir sayfaya bağlantı verir.

Markalı: Bağlantı metninde marka adının kullanılması. Örneğin: Linkedin.com'daki bir makaleye 'LinkedIn' bağlantısı.

Genel: Genel bir anahtar kelime bağlantısının kullanılması, örneğin, "Buraya tıklayın."

Görüntüler: Bir görsel kullanıldığında Google, görselin alt özelliğindeki metni bağlantı metni olarak kullanır.

Çıplak Bağlantı: Bağlantı noktası olarak kullanılan bir URL. Örneğin, “www.searchenginejournal.com” bir çıplak bağlantı çapasıdır.

Anchor Text Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Relevans düzeyi için bir arama motoru sinyali olmanın bir sonucu olarak, bağlantılarınızın bağlantı metnini aşırı optimize etmek mümkündür.

Hedeflenen Bağlantı Metni

Bağlantı oluşturucular veya bir web sitesine bağlantı oluşturma konusunda uzmanlaşmış SEO uzmanları, genellikle diğer web sitelerinden oluşturdukları bağlantılardan bağlantı metnini kontrol eder. Bu bağlantı metinleri hedeflenmiştir; bağlantı metnindeki anahtar kelimeler, SEO'nun sıralamaya çalıştığı sayfanın hedeflenen anahtar kelimesiyle eşleşecektir.

Backlink Bağlantı Metni

Backlink, başka bir web sitesinden gelen bağlantıdır. Backlink bağlantı metni, web sitenize bağlantı veren diğer web siteleri tarafından kullanılan bağlantı metnidir. Bu geri bağlantıların bağlantı metni, arama motorlarının bir web sayfasının sıralanması gereken en alakalı anahtar kelimeleri belirlemesine yardımcı olur.

Tek Yönlü Bağlantı Metni Geri Bağlantıları

A web sitesi B web sitesine bir bağlantı metni geri bağlantısıyla bağlantı veriyorsa ve B web sitesi A web sitesine geri bağlantı vermiyorsa, o zaman tek yönlü bir bağlantı metni geri bağlantınız var demektir. Tek yönlü bağlantı metni geri bağlantıları SEO' uzmanları tarafından aranır çünkü PageRank akışı bir alandan diğerine akar. Bir web sayfasının PageRank'i yüksek web sitelerinden ne kadar çok tek yönlü bağlantı metni geri bağlantısı varsa, arama motorlarında o kadar iyi sıralanacağına inanılmaktadır.

Aşırı Bağlantı Metni

Tıpkı anahtar kelime doldurma gibi , belirli bir sayfada çok fazla bağlantı metni olabilir. Bir sayfada, bir web sitesinin çok sayıda başka sayfasına bağlantı veren çok fazla anahtar kelime olduğunda veya tümü aynı sayfaya ancak farklı bağlantı metinlerine sahip olduğunda, aşırı bağlantı metni durumuyla karşı karşıya kalırsınız. Bağlantı metninin web sitenizde aşırı kullanımı, spam içerikli ve kullanıcı dostu olmayan bir uygulama olarak değerlendirildiğinden Google'ın ceza almasına neden olabilir.

Bağlantı Metni Dağıtımı

Bağlantı oluşturucular hedeflenen bağlantı metniyle aktif olarak web sitelerine bağlantılar oluşturduklarından, belirli anahtar kelimeler sayfanın genel bağlantı metni dağılımında daha yüksek bir paya sahip olacaktır.

Spam İçerikli Bağlantı Metni

Spam içerikli bağlantı metni, bulunduğu sayfayla veya bağlantı verdiği sayfayla hiçbir ilişkisi olmayan bağlantı metnine sahip bir bağlantıdır. Spam içerikli bağlantı metinleri, "ödeme günü kredileri" veya "viagra satın al" gibi rekabetçi anahtar kelimeler için geçici olarak sıralamaya yönelik yaygın bir siyah şapka SEO taktiğidir , ancak aynı zamanda negatif SEO ve Google bombardımanı yoluyla bir rakibin web sitesine veya bireye zarar vermek için bir araç olarak da kullanılabilir.

Doğal Bağlantı Metni ve Doğal Olmayan Bağlantı Metni Karşılaştırması

Web sörfçüleri web sitenize bağlantı verdiğinde, web sayfanızın konusunu tanımlamaya yardımcı olmayan kötü bağlantı metniyle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ancak tıpkı çıplak URL'ler gibi bunlar da doğal olaylardır ve arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Diğer taraftan, çıplak URL'lerin olmayışı, aşırı bağlantı metni kullanımı ve/veya çok sayıda hedeflenen tek yönlü bağlantı metni geri bağlantısının tümü, doğal olmayan bağlantı metni dağılımının işaretleridir. Google gibi arama motorları, kullanıcı deneyimi tehlikeye girdiğinde bağlantı metnini değiştirmeye odaklanan web sitelerini cezalandırabilir.

Web sitenize doğal bağlantı metni bağlantıları elde etmek için iyi içerik oluşturun; bağlantılar ve bağlantı metni doğal olarak gelmelidir.

Anchor Text İçin En İyi Uygulamalar

Farklı bağlantı metni türlerine hakim olmak, SERP sıralamanızı garantilemez, ancak bağlantı metninizi optimize etmek için kullanabileceğiniz bazı en iyi uygulamalar şunlardır:

  • Bağlantı metni açıkça ayırt edilebilir olmalıdır. Birçok platform, çeşitli web sayfası özelleştirmeleri sunar. Kullanıcılar için bağlantının net ve tıklanabilir olduğundan emin olmalısınız.

  • Okuyucularınızı yanıltmayın. Bağlantı verdiğiniz sayfada belirtilen içeriği sağlamak ve her zaman sözünüzü tutmak önemlidir.

  • Yazınızın doğal akışını koruyun. Stratejik yaklaşmaya odaklanmak yerine doğal dilinizi korumaya çalışın.

  • Bağlantılarınızın alaka düzeyini koruyun. Zamana duyarlı içerik sunuyorsanız, bağlantılarınızı düzenli olarak gözden geçirin ve güncel tutun.

  • Her zaman arama amacını göz önünde bulundurun. Okuyucunun arama amacını anlamak ve içeriğinizle uyumlu bir bağlantı metni oluşturmak önemlidir.

  • Anahtar kelime doldurmaktan kaçının. Aşırı anahtar kelime kullanımından kaçının, çünkü bu Penguin güncellemesi tarafından cezalandırılabilir.

  • Bağlantı metni profilinizi çeşitlendirin. Doğal bir bağlantı profilini korumak için çeşitli bağlantı metni türleri kullanın.

  • Bağlantı metni kısa ve öz olmalıdır. Bağlantı metni, hem Google hem de kullanıcılar için kısa, öz ve açık olmalıdır.

  • Çıplak bağlantı kullanırken URL'leri temizleyin. Kısa ve anlaşılır URL'ler kullanarak çıplak bağlantıları optimize edin.

  • Bağlantılarınızın ve çapalarınızın envanterini tutun. Tüm bağlantılarınızı ve etiketlerinizi kaydederek, optimizasyon sürecinizi ve site denetimlerinizi kolaylaştırın.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Anchor Text (bağlantı metni), SEO perspektifinden büyük önem taşır, çünkü arama motorlarına bir web sayfasının içeriği hakkında bilgi vererek, sayfanın içeriğini anlamalarına yardımcı olabilir. Bu metinler, kullanıcılara ve arama motorlarına belirli bir bağlantının nereye yönlendirdiği hakkında önemli ipuçları sağlar, bu da sayfanın konusuyla ilgili doğru indekslenmesine ve sıralanmasına yardımcı olabilir. Bu yazıda, Anchor Text Nedir? Nasıl Kullanılır? bunları inceleyeceğiz.

Anchor Text Nedir?

Anchor text (bağlantı metni) iki web sayfasını birbirine bağlayan ve tıklanabilir olan metni ifade eder. Optimal olarak, bu metin, kaynak sayfada ele alınan konuyla ilgili hedef URL'ye atıfta bulunan ilgili bilgiler içermelidir. Aynı zamanda bağlantı başlığı, bağlantı metni veya bağlantı etiketi olarak da bilinen bu metin, web sayfaları arasında bağlantı kurmanın önemli bir unsuru olarak kabul edilir.

Anchor Text Neden Önemlidir?

Bu soruya temel cevap, anchor textinin hem kullanıcılara hem de arama motorlarına bir bağlam sağlamasıdır. Kullanıcılar için bağlantı etiketi, bağlantıya tıkladıklarında ne göreceklerini belirler. Aynı zamanda arama motorları, anchor texti web sayfalarını dizine eklemek ve sıralamak için kullanır. Ancak bağlantının içeriği referans verilen konuyla uyumlu değilse, kullanıcıların kötü bir deneyim yaşamasına ve arama motorlarının web sitenizi düşük sıralamasına neden olabilir. Anchor text dikkatlice kullanıldığında, okuyucuların markanıza ve paylaştığınız içeriğe olan güvenini artırabilir ve SEO çabalarınızı iyileştirebilirsiniz.

Anchor Text Nasıl Kullanılır?

Temel bir anchor text üç temel öğeden oluşur: bağlantı etiketleri, rel='noopener' target='_blank' href özellikleri ve bağlantı metni. İçeriğinize bağlantı eklemek için açılış bağlantı etiketiyle başlayın: <a>.

Daha sonra, hedef URL'yi açılış bağlantı etiketinin içine yerleştirerek bir rel='noopener' target='_blank' href özelliği ile tanıtın. Hedef web sayfanızı tırnak işaretleri arasına ekleyin.

Son olarak, bağlantı metni açılış ve kapanış bağlantı etiketleri arasına girer.

Bağlandığınız içeriğe bağlı olarak yeni bir pencerede açılmasını isteyebilirsiniz. Bu seçenek genellikle başka bir alanda bulunan yararlı bir kaynağa bağlantı vermek, ancak yine de okuyucularınızın dikkatini çekmek istediğinizde kullanılır. Bunu yapmak için hedef niteliğini ekleyip "_blank" olarak ayarlamanız yeterlidir:
html
Copy code
<a rel="noopener" target="_blank" href="https://www.yourwebsite.com">Bağlantı Metniniz Buraya Gelecek</a>
Görüntüler aynı zamanda bağlantı olarak da işlev görebilir. Ancak HTML kodunun sözdizimi biraz farklıdır. Görüntünüzün kaynağını açılış bağlantı etiketinin içine eklemek yerine, açılış ve kapanış bağlantı etiketleri arasına <img> etiketini ekleyin. Daha sonra yapmanız gereken tek şey src="" özelliğini eklemek ve görüntünüzün kaynak URL'sini tırnak işaretlerinin içine yapıştırmak.
İkinci bir alt özelliğini fark etmiş olabilirsiniz. Ekran okuyucuları ve web tarayıcılarını kullanan görme engelli kişiler, resmin anlamını anlamak için metin tabanlı bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, resimlerinize bir açıklama sağlamak için alt text özelliğini doldurmak iyi bir uygulamadır.

Anchor Text Türleri Nelerdir?

Anchor text çeşitli türleri içerir. İç ve dış bağlantıların farklı türlerinin özetini sıraladık:

Tam Eşleşme: Çapa metni, hedeflediğiniz anahtar kelimenin tam eşleşmesini içeriyorsa "tam eşleme" olarak adlandırılır. Örneğin: "seo hizmetleri", SEO hizmetleriyle ilgili bir sayfaya bağlantı verir.

Kısmi Eşleşme: Bağlantı verilen sayfadaki anahtar kelimenin bir varyasyonunu içeren bağlantı metni. Örneğin: "SEO İçerik Pazarlama Hizmetleri", İçerik Pazarlamayla ilgili bir sayfaya bağlantı verir.

Markalı: Bağlantı metninde marka adının kullanılması. Örneğin: Linkedin.com'daki bir makaleye 'LinkedIn' bağlantısı.

Genel: Genel bir anahtar kelime bağlantısının kullanılması, örneğin, "Buraya tıklayın."

Görüntüler: Bir görsel kullanıldığında Google, görselin alt özelliğindeki metni bağlantı metni olarak kullanır.

Çıplak Bağlantı: Bağlantı noktası olarak kullanılan bir URL. Örneğin, “www.searchenginejournal.com” bir çıplak bağlantı çapasıdır.

Anchor Text Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Relevans düzeyi için bir arama motoru sinyali olmanın bir sonucu olarak, bağlantılarınızın bağlantı metnini aşırı optimize etmek mümkündür.

Hedeflenen Bağlantı Metni

Bağlantı oluşturucular veya bir web sitesine bağlantı oluşturma konusunda uzmanlaşmış SEO uzmanları, genellikle diğer web sitelerinden oluşturdukları bağlantılardan bağlantı metnini kontrol eder. Bu bağlantı metinleri hedeflenmiştir; bağlantı metnindeki anahtar kelimeler, SEO'nun sıralamaya çalıştığı sayfanın hedeflenen anahtar kelimesiyle eşleşecektir.

Backlink Bağlantı Metni

Backlink, başka bir web sitesinden gelen bağlantıdır. Backlink bağlantı metni, web sitenize bağlantı veren diğer web siteleri tarafından kullanılan bağlantı metnidir. Bu geri bağlantıların bağlantı metni, arama motorlarının bir web sayfasının sıralanması gereken en alakalı anahtar kelimeleri belirlemesine yardımcı olur.

Tek Yönlü Bağlantı Metni Geri Bağlantıları

A web sitesi B web sitesine bir bağlantı metni geri bağlantısıyla bağlantı veriyorsa ve B web sitesi A web sitesine geri bağlantı vermiyorsa, o zaman tek yönlü bir bağlantı metni geri bağlantınız var demektir. Tek yönlü bağlantı metni geri bağlantıları SEO' uzmanları tarafından aranır çünkü PageRank akışı bir alandan diğerine akar. Bir web sayfasının PageRank'i yüksek web sitelerinden ne kadar çok tek yönlü bağlantı metni geri bağlantısı varsa, arama motorlarında o kadar iyi sıralanacağına inanılmaktadır.

Aşırı Bağlantı Metni

Tıpkı anahtar kelime doldurma gibi , belirli bir sayfada çok fazla bağlantı metni olabilir. Bir sayfada, bir web sitesinin çok sayıda başka sayfasına bağlantı veren çok fazla anahtar kelime olduğunda veya tümü aynı sayfaya ancak farklı bağlantı metinlerine sahip olduğunda, aşırı bağlantı metni durumuyla karşı karşıya kalırsınız. Bağlantı metninin web sitenizde aşırı kullanımı, spam içerikli ve kullanıcı dostu olmayan bir uygulama olarak değerlendirildiğinden Google'ın ceza almasına neden olabilir.

Bağlantı Metni Dağıtımı

Bağlantı oluşturucular hedeflenen bağlantı metniyle aktif olarak web sitelerine bağlantılar oluşturduklarından, belirli anahtar kelimeler sayfanın genel bağlantı metni dağılımında daha yüksek bir paya sahip olacaktır.

Spam İçerikli Bağlantı Metni

Spam içerikli bağlantı metni, bulunduğu sayfayla veya bağlantı verdiği sayfayla hiçbir ilişkisi olmayan bağlantı metnine sahip bir bağlantıdır. Spam içerikli bağlantı metinleri, "ödeme günü kredileri" veya "viagra satın al" gibi rekabetçi anahtar kelimeler için geçici olarak sıralamaya yönelik yaygın bir siyah şapka SEO taktiğidir , ancak aynı zamanda negatif SEO ve Google bombardımanı yoluyla bir rakibin web sitesine veya bireye zarar vermek için bir araç olarak da kullanılabilir.

Doğal Bağlantı Metni ve Doğal Olmayan Bağlantı Metni Karşılaştırması

Web sörfçüleri web sitenize bağlantı verdiğinde, web sayfanızın konusunu tanımlamaya yardımcı olmayan kötü bağlantı metniyle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ancak tıpkı çıplak URL'ler gibi bunlar da doğal olaylardır ve arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Diğer taraftan, çıplak URL'lerin olmayışı, aşırı bağlantı metni kullanımı ve/veya çok sayıda hedeflenen tek yönlü bağlantı metni geri bağlantısının tümü, doğal olmayan bağlantı metni dağılımının işaretleridir. Google gibi arama motorları, kullanıcı deneyimi tehlikeye girdiğinde bağlantı metnini değiştirmeye odaklanan web sitelerini cezalandırabilir.

Web sitenize doğal bağlantı metni bağlantıları elde etmek için iyi içerik oluşturun; bağlantılar ve bağlantı metni doğal olarak gelmelidir.

Anchor Text İçin En İyi Uygulamalar

Farklı bağlantı metni türlerine hakim olmak, SERP sıralamanızı garantilemez, ancak bağlantı metninizi optimize etmek için kullanabileceğiniz bazı en iyi uygulamalar şunlardır:

  • Bağlantı metni açıkça ayırt edilebilir olmalıdır. Birçok platform, çeşitli web sayfası özelleştirmeleri sunar. Kullanıcılar için bağlantının net ve tıklanabilir olduğundan emin olmalısınız.

  • Okuyucularınızı yanıltmayın. Bağlantı verdiğiniz sayfada belirtilen içeriği sağlamak ve her zaman sözünüzü tutmak önemlidir.

  • Yazınızın doğal akışını koruyun. Stratejik yaklaşmaya odaklanmak yerine doğal dilinizi korumaya çalışın.

  • Bağlantılarınızın alaka düzeyini koruyun. Zamana duyarlı içerik sunuyorsanız, bağlantılarınızı düzenli olarak gözden geçirin ve güncel tutun.

  • Her zaman arama amacını göz önünde bulundurun. Okuyucunun arama amacını anlamak ve içeriğinizle uyumlu bir bağlantı metni oluşturmak önemlidir.

  • Anahtar kelime doldurmaktan kaçının. Aşırı anahtar kelime kullanımından kaçının, çünkü bu Penguin güncellemesi tarafından cezalandırılabilir.

  • Bağlantı metni profilinizi çeşitlendirin. Doğal bir bağlantı profilini korumak için çeşitli bağlantı metni türleri kullanın.

  • Bağlantı metni kısa ve öz olmalıdır. Bağlantı metni, hem Google hem de kullanıcılar için kısa, öz ve açık olmalıdır.

  • Çıplak bağlantı kullanırken URL'leri temizleyin. Kısa ve anlaşılır URL'ler kullanarak çıplak bağlantıları optimize edin.

  • Bağlantılarınızın ve çapalarınızın envanterini tutun. Tüm bağlantılarınızı ve etiketlerinizi kaydederek, optimizasyon sürecinizi ve site denetimlerinizi kolaylaştırın.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Anchor Text (bağlantı metni), SEO perspektifinden büyük önem taşır, çünkü arama motorlarına bir web sayfasının içeriği hakkında bilgi vererek, sayfanın içeriğini anlamalarına yardımcı olabilir. Bu metinler, kullanıcılara ve arama motorlarına belirli bir bağlantının nereye yönlendirdiği hakkında önemli ipuçları sağlar, bu da sayfanın konusuyla ilgili doğru indekslenmesine ve sıralanmasına yardımcı olabilir. Bu yazıda, Anchor Text Nedir? Nasıl Kullanılır? bunları inceleyeceğiz.

Anchor Text Nedir?

Anchor text (bağlantı metni) iki web sayfasını birbirine bağlayan ve tıklanabilir olan metni ifade eder. Optimal olarak, bu metin, kaynak sayfada ele alınan konuyla ilgili hedef URL'ye atıfta bulunan ilgili bilgiler içermelidir. Aynı zamanda bağlantı başlığı, bağlantı metni veya bağlantı etiketi olarak da bilinen bu metin, web sayfaları arasında bağlantı kurmanın önemli bir unsuru olarak kabul edilir.

Anchor Text Neden Önemlidir?

Bu soruya temel cevap, anchor textinin hem kullanıcılara hem de arama motorlarına bir bağlam sağlamasıdır. Kullanıcılar için bağlantı etiketi, bağlantıya tıkladıklarında ne göreceklerini belirler. Aynı zamanda arama motorları, anchor texti web sayfalarını dizine eklemek ve sıralamak için kullanır. Ancak bağlantının içeriği referans verilen konuyla uyumlu değilse, kullanıcıların kötü bir deneyim yaşamasına ve arama motorlarının web sitenizi düşük sıralamasına neden olabilir. Anchor text dikkatlice kullanıldığında, okuyucuların markanıza ve paylaştığınız içeriğe olan güvenini artırabilir ve SEO çabalarınızı iyileştirebilirsiniz.

Anchor Text Nasıl Kullanılır?

Temel bir anchor text üç temel öğeden oluşur: bağlantı etiketleri, rel='noopener' target='_blank' href özellikleri ve bağlantı metni. İçeriğinize bağlantı eklemek için açılış bağlantı etiketiyle başlayın: <a>.

Daha sonra, hedef URL'yi açılış bağlantı etiketinin içine yerleştirerek bir rel='noopener' target='_blank' href özelliği ile tanıtın. Hedef web sayfanızı tırnak işaretleri arasına ekleyin.

Son olarak, bağlantı metni açılış ve kapanış bağlantı etiketleri arasına girer.

Bağlandığınız içeriğe bağlı olarak yeni bir pencerede açılmasını isteyebilirsiniz. Bu seçenek genellikle başka bir alanda bulunan yararlı bir kaynağa bağlantı vermek, ancak yine de okuyucularınızın dikkatini çekmek istediğinizde kullanılır. Bunu yapmak için hedef niteliğini ekleyip "_blank" olarak ayarlamanız yeterlidir:
html
Copy code
<a rel="noopener" target="_blank" href="https://www.yourwebsite.com">Bağlantı Metniniz Buraya Gelecek</a>
Görüntüler aynı zamanda bağlantı olarak da işlev görebilir. Ancak HTML kodunun sözdizimi biraz farklıdır. Görüntünüzün kaynağını açılış bağlantı etiketinin içine eklemek yerine, açılış ve kapanış bağlantı etiketleri arasına <img> etiketini ekleyin. Daha sonra yapmanız gereken tek şey src="" özelliğini eklemek ve görüntünüzün kaynak URL'sini tırnak işaretlerinin içine yapıştırmak.
İkinci bir alt özelliğini fark etmiş olabilirsiniz. Ekran okuyucuları ve web tarayıcılarını kullanan görme engelli kişiler, resmin anlamını anlamak için metin tabanlı bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, resimlerinize bir açıklama sağlamak için alt text özelliğini doldurmak iyi bir uygulamadır.

Anchor Text Türleri Nelerdir?

Anchor text çeşitli türleri içerir. İç ve dış bağlantıların farklı türlerinin özetini sıraladık:

Tam Eşleşme: Çapa metni, hedeflediğiniz anahtar kelimenin tam eşleşmesini içeriyorsa "tam eşleme" olarak adlandırılır. Örneğin: "seo hizmetleri", SEO hizmetleriyle ilgili bir sayfaya bağlantı verir.

Kısmi Eşleşme: Bağlantı verilen sayfadaki anahtar kelimenin bir varyasyonunu içeren bağlantı metni. Örneğin: "SEO İçerik Pazarlama Hizmetleri", İçerik Pazarlamayla ilgili bir sayfaya bağlantı verir.

Markalı: Bağlantı metninde marka adının kullanılması. Örneğin: Linkedin.com'daki bir makaleye 'LinkedIn' bağlantısı.

Genel: Genel bir anahtar kelime bağlantısının kullanılması, örneğin, "Buraya tıklayın."

Görüntüler: Bir görsel kullanıldığında Google, görselin alt özelliğindeki metni bağlantı metni olarak kullanır.

Çıplak Bağlantı: Bağlantı noktası olarak kullanılan bir URL. Örneğin, “www.searchenginejournal.com” bir çıplak bağlantı çapasıdır.

Anchor Text Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Relevans düzeyi için bir arama motoru sinyali olmanın bir sonucu olarak, bağlantılarınızın bağlantı metnini aşırı optimize etmek mümkündür.

Hedeflenen Bağlantı Metni

Bağlantı oluşturucular veya bir web sitesine bağlantı oluşturma konusunda uzmanlaşmış SEO uzmanları, genellikle diğer web sitelerinden oluşturdukları bağlantılardan bağlantı metnini kontrol eder. Bu bağlantı metinleri hedeflenmiştir; bağlantı metnindeki anahtar kelimeler, SEO'nun sıralamaya çalıştığı sayfanın hedeflenen anahtar kelimesiyle eşleşecektir.

Backlink Bağlantı Metni

Backlink, başka bir web sitesinden gelen bağlantıdır. Backlink bağlantı metni, web sitenize bağlantı veren diğer web siteleri tarafından kullanılan bağlantı metnidir. Bu geri bağlantıların bağlantı metni, arama motorlarının bir web sayfasının sıralanması gereken en alakalı anahtar kelimeleri belirlemesine yardımcı olur.

Tek Yönlü Bağlantı Metni Geri Bağlantıları

A web sitesi B web sitesine bir bağlantı metni geri bağlantısıyla bağlantı veriyorsa ve B web sitesi A web sitesine geri bağlantı vermiyorsa, o zaman tek yönlü bir bağlantı metni geri bağlantınız var demektir. Tek yönlü bağlantı metni geri bağlantıları SEO' uzmanları tarafından aranır çünkü PageRank akışı bir alandan diğerine akar. Bir web sayfasının PageRank'i yüksek web sitelerinden ne kadar çok tek yönlü bağlantı metni geri bağlantısı varsa, arama motorlarında o kadar iyi sıralanacağına inanılmaktadır.

Aşırı Bağlantı Metni

Tıpkı anahtar kelime doldurma gibi , belirli bir sayfada çok fazla bağlantı metni olabilir. Bir sayfada, bir web sitesinin çok sayıda başka sayfasına bağlantı veren çok fazla anahtar kelime olduğunda veya tümü aynı sayfaya ancak farklı bağlantı metinlerine sahip olduğunda, aşırı bağlantı metni durumuyla karşı karşıya kalırsınız. Bağlantı metninin web sitenizde aşırı kullanımı, spam içerikli ve kullanıcı dostu olmayan bir uygulama olarak değerlendirildiğinden Google'ın ceza almasına neden olabilir.

Bağlantı Metni Dağıtımı

Bağlantı oluşturucular hedeflenen bağlantı metniyle aktif olarak web sitelerine bağlantılar oluşturduklarından, belirli anahtar kelimeler sayfanın genel bağlantı metni dağılımında daha yüksek bir paya sahip olacaktır.

Spam İçerikli Bağlantı Metni

Spam içerikli bağlantı metni, bulunduğu sayfayla veya bağlantı verdiği sayfayla hiçbir ilişkisi olmayan bağlantı metnine sahip bir bağlantıdır. Spam içerikli bağlantı metinleri, "ödeme günü kredileri" veya "viagra satın al" gibi rekabetçi anahtar kelimeler için geçici olarak sıralamaya yönelik yaygın bir siyah şapka SEO taktiğidir , ancak aynı zamanda negatif SEO ve Google bombardımanı yoluyla bir rakibin web sitesine veya bireye zarar vermek için bir araç olarak da kullanılabilir.

Doğal Bağlantı Metni ve Doğal Olmayan Bağlantı Metni Karşılaştırması

Web sörfçüleri web sitenize bağlantı verdiğinde, web sayfanızın konusunu tanımlamaya yardımcı olmayan kötü bağlantı metniyle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ancak tıpkı çıplak URL'ler gibi bunlar da doğal olaylardır ve arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Diğer taraftan, çıplak URL'lerin olmayışı, aşırı bağlantı metni kullanımı ve/veya çok sayıda hedeflenen tek yönlü bağlantı metni geri bağlantısının tümü, doğal olmayan bağlantı metni dağılımının işaretleridir. Google gibi arama motorları, kullanıcı deneyimi tehlikeye girdiğinde bağlantı metnini değiştirmeye odaklanan web sitelerini cezalandırabilir.

Web sitenize doğal bağlantı metni bağlantıları elde etmek için iyi içerik oluşturun; bağlantılar ve bağlantı metni doğal olarak gelmelidir.

Anchor Text İçin En İyi Uygulamalar

Farklı bağlantı metni türlerine hakim olmak, SERP sıralamanızı garantilemez, ancak bağlantı metninizi optimize etmek için kullanabileceğiniz bazı en iyi uygulamalar şunlardır:

  • Bağlantı metni açıkça ayırt edilebilir olmalıdır. Birçok platform, çeşitli web sayfası özelleştirmeleri sunar. Kullanıcılar için bağlantının net ve tıklanabilir olduğundan emin olmalısınız.

  • Okuyucularınızı yanıltmayın. Bağlantı verdiğiniz sayfada belirtilen içeriği sağlamak ve her zaman sözünüzü tutmak önemlidir.

  • Yazınızın doğal akışını koruyun. Stratejik yaklaşmaya odaklanmak yerine doğal dilinizi korumaya çalışın.

  • Bağlantılarınızın alaka düzeyini koruyun. Zamana duyarlı içerik sunuyorsanız, bağlantılarınızı düzenli olarak gözden geçirin ve güncel tutun.

  • Her zaman arama amacını göz önünde bulundurun. Okuyucunun arama amacını anlamak ve içeriğinizle uyumlu bir bağlantı metni oluşturmak önemlidir.

  • Anahtar kelime doldurmaktan kaçının. Aşırı anahtar kelime kullanımından kaçının, çünkü bu Penguin güncellemesi tarafından cezalandırılabilir.

  • Bağlantı metni profilinizi çeşitlendirin. Doğal bir bağlantı profilini korumak için çeşitli bağlantı metni türleri kullanın.

  • Bağlantı metni kısa ve öz olmalıdır. Bağlantı metni, hem Google hem de kullanıcılar için kısa, öz ve açık olmalıdır.

  • Çıplak bağlantı kullanırken URL'leri temizleyin. Kısa ve anlaşılır URL'ler kullanarak çıplak bağlantıları optimize edin.

  • Bağlantılarınızın ve çapalarınızın envanterini tutun. Tüm bağlantılarınızı ve etiketlerinizi kaydederek, optimizasyon sürecinizi ve site denetimlerinizi kolaylaştırın.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!